PROMENADPAUS. Birgitta Robsén, Yvonne Kilman och Kerstin Strenger Di Stefano fick välja platsen där de fick lite sol och skugga. Och efter den långa promenaden till kaféet ska de nu unna sig lite fika. – Vi har promenerat från Liseberg. Så vi är inga vanliga sjuttio plussare. Vi älskar att röra på oss. Så vi förtjänar det här, säger de innan Eva kliver in med fikat. Foto: Claudio Britos

Seniorkafé gör succé på Söder

En grönskande mötesplats för 70-plussare, utan tonåringar, trängsel och småbarnsföräldrar. Det var kolonisten Eva Kilmans vision som nu blivit verklighet. Två gånger i veckan vallfärdar fikasugna gäster till Tanto för att umgås på behörigt avstånd.

  • Publicerad 08:40, 13 jul 2020

Eva Kilman har en stor kolonilott att ta hand om där varje odlingsbar kvadratmeter täcks av grönsaker och blommor. Att sköta om allt tar sin tid, men det hindrade henne inte från att dra igång ett nytt projekt. Nu ordnar hon kafé för 70-plussare varje onsdag och fredag. Bara några veckor har gått sedan hon började, och nu fylls trädgårdens 17 stolar varje gång hon bjuder in.

– Ryktet har spridit sig via djungeltelegrafen, och nu har jag 25–35 besökare varje gång. Både stammisar och nya som fått tips från bekanta, säger Eva, som är noga med att förtydliga att allting är hembakat, självklart med riktigt smör.

Antikrundan på besök

Idén fick hon när en annan kolonist bjöd in några av grannarna på 70-plus-fika, för att det just nu inte finns så mycket att göra för äldre. Eva blev inspirerad och tänkte att någonting liknande kan hon också ordna.

Som test bjöd hon in ett gäng promenerande kvinnor som i området går under benämningen "antikrundan" och förhörde sig kring vad de önskade för typ av mötesplats.

– De gillade idén med 70-plus-kafé och längtade efter en egen plats som var lugn och skön, utan ungdomar och utan barnvagnar. Nu kommer de till mig och fikar varje onsdag, berättar Eva.

BRIDGEVÄNNER. Förutom att de spelar bridge tillsammans så fikas det och snackas V75. Idag har Maria Åkerlund lyckats locka hit sin granne Björn Orbert. Allan Kilman i rött har bara lovord att säga om sin hustru Eva som driver kaféet. – driftig, företagsam och kreativt till max. Och så är hon en väldigt bra trädgårdsmästare. Foto: Claudio Britos

"Skönt för oss i riskgrupp"

Det bjuds på kaffe med påtår, någonting hembakat – "i fredags var det bärbakelse med sockerkaka, äppelmos, grädde och vinbär från trädgården" – plus en småkaka. Allt för 20 kronor.

– Det är inte meningen att jag ska tjäna någonting på det här, bara gå runt, berättar Eva, som får energi av de nöjda gästerna och deras glada tillrop.

Vid ett av borden sitter Evas man Allan Kilman och Maria Åkerlund som idag även lockat hit sin granne Björn Orbert.

– Det är ju inte så mycket som görs till oss sjuttio plussare idag. Då de flesta verksamheter är nedlagda för oss äldre på grund att vi är riskgrupp, så det är skönt att vi får träffas någonstans och ta en fika, säger Björn.

Kryphål för yngre

Dottern Annika hjälper till med serveringen, annars gör hon allting på egen hand. När Annika börjar jobba i augusti kommer kaféet vara öppet onsdagar och lördagar istället.

För fikasugna trädgårdsälskare under 70 finns det ett kryphål om man vill besöka Evas trädgård.

– För vissa kan det vara svårt att ta sig hit, det är en liten uppförsbacke och en trappa utan ledstång på vägen. Så jag har sagt att man får ha med sig en yngre ledsagare.

KLASSIKER. Det lilla torpet fyller hundra år nästa år. Foto: Claudio Britos

RYMLIGT. Trädgården är 864 kvadratmeter stor. Foto: Claudio Britos

Evas 70-plus-kafé

Vad: Hembakat fika och kaffe med påtår i en 864 kvadratmeter stor trädgård.

När: Varje onsdag och fredag klockan 13.00–15.00, från och med augusti blir det onsdagar och lördagar istället.

Var: Percy Ahnhems väg, lott nummer 30 i Tantos koloniområde. Högst upp på toppen strax nedanför vändplan för bilkörbanan.

Visa merVisa mindre

NÖJDA. Gunilla Brolin är 82 år. Här tillsammans med sin hund "Perro" – Jag brukar gå på en promenad här runt kolonilotterna med hunden. Och fick se på anslagstavlan att kaféet skulle öppna häromkring. Förut har jag hört höns på den här tomten. Men nu är det ett kafé. Jag har själv bott i Spanien halva året. Så förändringar är alltid bra. Foto: Claudio Britos