Kurs. Familjeteamet i Håbo kommun erbjuder en kurs för föräldrar som har svårt att samarbeta efter en separation. Foto: Mostphotos

Separerade föräldrar lär sig samarbeta på kurs

Håbo kommun anordnar en kurs för separerade föräldrar, där man sätter fokus på barnens behov i en separation istället för att leta fel hos exet.

  • Publicerad 09:53, 8 okt 2017

Utbildningen är en kvällskurs där mammor och pappor går i skilda grupper. Man berättar heller inte för föräldrarna huruvida den ena eller andra går kursen. Självklart sker alla samtal under sekretess.

Metoden man använder kallas BiFF - Barn i Föräldrars Fokus och är utarbetad av Rädda Barnen med FN:s barnkonvention som utgångspunkt. BiFF är en metod som ger separerade föräldrar nya infallsvinklar och möjligheter att fundera över hur man bäst bemöter barnets behov i en svår situation.

Måste kunna samarbeta

Monika Landberg är familjebehandlare och en av kursledarna vid Familjeteamet i Håbo kommun.

– En vanlig anledning till separation är ofta att man inte kan samarbeta, och det är just det man måste göra efteråt när det finns barn inblandade.

En fråga man reflekterar över är vad barnet ska tänka och känna om 10 år, om 20 år?

– Den här kursen kan ge stora förändringar hos vissa föräldrars sätt att tänka, och många är positivt överraskade över sin egen förändring, säger Monika.

Grupperna är små med mellan fyra och sex deltagare och många upplever att det är lättare att prata om svåra saker när man är flera i en liknande situation.

Mer om kurserna

Pappagruppens tider är: 16/10, 23/10 och 30/10, Klockan 18.30-21.00. 

Mammagruppen kommer igång efter årsskiftet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet