Al-Azharskolan i Vällingby. Foto: Al-Azharskolan

Separerar tjejer och killar på gympan – nu svarar Vällingbyrektorn på kritiken

Al-Azharskolan i Vällingby hamnade plötsligt i mediernas fokus efter ett beslut från Skolinspektionen som ger grönt ljus för att flickor och pojkar har idrott var för sig. För Vällingby Tidning berättar rektor Hussein Ibrahim varför man valt att ha det så.

  • Publicerad 18:16, 29 aug 2016

Många flickor bär sjal och föredrar att träna utan killar och med kvinnlig lärare för att de då kan ha på sig mindre kläder och träna utan huvudbonad.

Al-Azharskolan i Vällingby är en friskola med muslimsk profil som tar emot elever från förskoleklass upp till och med nian. Idrottslektionerna är uppdelade mellan flickor och pojkar, vilket någon anmälde till Skolinspektionen för ungefär två år sedan. Enligt Lärarförbundets tidning Mivida menade anmälaren att Al-Azharskolan sviker sitt uppdrag att motverka traditionella könsmönster.

"Muslimsk kulturbakgrund" ett skäl

Skolans dåvarande rektor svarade enligt tidningen att skälet till uppdelningen beror på att många av eleverna har "muslimsk kulturbakgrund". Men det är inte det som är det viktigaste, säger Hussein Ibrahim, rektor för Al-Azharskolan sedan ett år tillbaka.

– Det handlar mycket om vad eleverna själva vill. Vi är en svensk grundskola och följer regler och lagar. Det är endast ett ämne det handlar om, alla andra ämnen har flickor och pojkar tillsammans. Våra läger och skidresor är också gemensamma för alla elever, säger Hussein Ibrahim.

Skolinspektionens beslut att uppdelningen inte strider mot lagen kom i mars i år och han är förvånad över uppståndelsen nu.

– Detta är inte så viktigt och inte hugget i sten. Det viktigaste för oss är att våra elever når målen och får fullständiga betyg. Detta är angeläget för många barn på skolan och genom att idrotten är uppdelad har vi inte problem med skolk, som på en del andra ställen, säger Hussein Ibrahim.

När det gäller simundervisning håller man av samma skäl könsuppdelade lektioner även inom Stockholms stad, som vi tidigare har berättat om.

Elevernas önskemål

Hussein Ibrahim på Al-Azharskolan menar att uppdelningen huvudsakligen handlar om elevinflytande.

– Tjejer och killar hävdar sig olika i idrott. Många tjejer vågar ta för sig mer när de är själva, säger han.

Samtidigt menar Hussein Ibrahim att religionen är en aspekt av varför könsuppdelad idrottsundervisning efterfrågas av eleverna.

– Många flickor bär sjal och föredrar att träna utan killar och med kvinnlig lärare för att de då kan ha på sig mindre kläder och träna utan huvudbonad, säger han.

Skolinspektionens beslut har kritiserats från politiskt håll, både av de borgerliga partierna och av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– Vi är väldigt tydliga i våra läroplaner och styrdokument om arbetet med jämställdhet. Alla skolor har ansvar att bygga trygghet mellan tjejer och killar, då kan man inte separera eleverna i ett helt ämne från förskoleklass till nionde klass, det är inte ett fungerande sätt att arbeta, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt