Seth har skrivit historisk bok

Iréne Seth har velat skriva boken om Almare Stäkets historia sedan hon och hennes man tog över gården för över 30 år sedan. Nu är den klar. – Det känns fantastiskt, säger den före detta lokalpolitikern.

  • Publicerad 16:19, 7 nov 2017

När Iréne och Johan Seth först tog över Almare Stäket från Johans föräldrar visste de inte vad de skulle göra med huset.

– Om man inte är jätteintresserad av att putsa fönster vill man inte bo här, säger Iréne Seth.

Paret bestämde sig för att låta herrgården bli en konferensanläggning. Själva bor de i ett hus som ligger 38 meter därifrån. Dottern Caroline Seth tog över driften för herrgården 2007, men Iréne Seth har ändå haft svårt att hålla sig därifrån.

– Det är så lätt att säga ”jag ska bara”, och sedan är man borta i fem timmar, säger Iréne Seth med ett skratt.

Redan när hon och hennes man tog över gården tyckte hon att det var konstigt att det inte fanns en bok om Almare Stäket, en plats som har betytt en mycket för Sveriges historia.

Skulle skriva den själv

Under en period på 80-talet, när mötesindustrin inte hade hunnit bli så stor ännu, stod herrgården ofta tom, och telefonen stod tyst.

– Vi började till och med undra om telefonen var trasig, säger Iréne Seth.

Då bestämde hon sig. Hon skulle skriva boken själv.

Men först för två år sedan var tiden inne att på riktigt sätta i gång. Hon ringde upp Dick Harrison, professor i historia, som fick författa de första 800 åren fram till år 1799.

– Det är som Sveriges historia light. Från Almare Stäket finns historia så långt bak som från 1000-talet.

Hårda strider har utkämpats på platsen. Borgen har ofta belägrats och motståndare har bekämpats. 1517 togs ett riksdagsbeslut, med Sten Sture i spetsen, om att tillintetgöra borgen till grunden. Angreppet blev inledningen på en djup kris, som snart ledde till Stockholms blodbad. Almare Stäket låg öde tills mittpariet av själva herrgården byggdes 1582. Det byggdes som en övernattningsbostad för Johan III.

Efter Dick Harrisons första del tar konsthistorikerna Ursula och Lars Sjöberg vid och berättar om husets interniör och utsmyckningar mellan åren 1800 och 1843.

– Lasse och Ursula har hjälpt oss i alla år med ombyggnationerna. Lasse har aktivt hindrat oss från att modernisera och bygga nytt, säger Iréne Seth.

”Tror inte det är sant”

Johan Seths släkt, som då hette Björnstjerna, tog över Almare Stäket 1843, och det är från och med det årtalet som Iréne Seth har skrivit avslutningen av boken.

Förra veckan pratade Iréne Seth om sin bok ”Almare Stäket – en plats, en borg, en gård” både på Kungsängens bibliotek och under en pressträff på Almare Stäket.

– Det känns fantastiskt nu när den är klar. Man tror nästan inte att det är sant, säger hon.

Några historiska händelser från Almare Stäket:

1000-talet: Ingerun Hårdsdotter lät rista runor om att hon ville resa till Heliga landet.

1187: Ärkebiskop Johannes dödas. Det ska ha funnits en befästning på platsen, men inga fornlämningar har hittats.

1388: Borgen är byggd och omnämns.

1517: Borgen föll, platsen blev öde.

1582: Herrgården byggdes till Johan III.

1799: Greven och byggherren Samuel af Ugglas gör om herrgården till sin.

1843: Charlotta Björnstjerna ärver Almare Stäket.

1981: Seth öppnar för konferenser.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Helgens blåljus: Bråk, misshandel, droger

Vilken rubrik ska vi välja? "Cyklist slog på bil, bilist slog på cyklist". Eller: "Medelålders män slogs; bet i lår och slet sönder kläder". Volvoföraren som fick lämna ifrån sig bilnycklarna får i...söndag 19/8 13:33

”Vi ska inte vara en förort till Stockholm”

Lotta Grahn Elg står överst på Moderaternas valsedel i kommunalvalet. ”Vi ska fortsätta vara en landsbygd kommun men med två centralorter i Bålsta och Skokloster”, säger hon.fredag 17/8 13:18

Senaste numret

Bålstabladet