Ännu är det oklart hur många barn som blivit utsatta av trakasserier, kränkningar och våld. Kommundirektör Manfred Holmelin säger att kommunen har brustit i sitt arbete med ungdomarna på gården. Foto: Anton Kyhlbäck / Sollentuna kommun

Sex anställda utreds för missförhållanden på fritidsgård

Sexuella trakasserier och kränkningar. Fysiskt våld som bestraffning. Nu utreds uppemot sex anställda för missförhållanden på fritidsgården Northside i Sollentuna.

  • Publicerad 15:48, 9 maj 2019

Manfred Holmelin, tillförordnad kommundirektör i Sollentuna, har lett utredningen.

– Vi har brustit i att vi inte har kunnat tillhandahålla en trygg och bra miljö för barn och ungdomar. Det är ett stort misslyckande från vår sida, säger han.

Samtliga fritidsgårdar i Sollentuna påverkas av händelsen.

– Jag kan lova att det vi nu kommer göra är att belysa samtliga fritidsgårdsverksamheter för att se till att de är trygga platser. Det ska inte vara ett laglöst land för kriminella. Det ska vara en bra trygg och stabil miljö för ungdomarna, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tips leder till utredning

På onsdagen den 27 mars får fritidskontoret i Sollentuna ett tips som leder till att fritidsgården Northside stängs med omedelbar verkan. Följande dag inleds en utredning och flera delar av kommunen kallas till krismöte.

Hur har det här kunnat hända?

– För närvarande vet vi inte det. Det kan ha byggts upp någon form av relationer, kultur och struktur som varit destruktiv. En förklaring är att den har fått bestå och varit svår att förändra. Vi har inte fått kunskap om det här tidigare, vilket också tas upp i utredningen, säger Manfred Holmelin.

Ännu är det oklart hur många barn som har blivit utsatta eller hur lång tid det har pågått. Kommunen informerar om situationen på sin hemsida, entrén vid fritidsgården, Turebergs familjecentral och via skolan.

Har ni varit i kontakt med alla föräldrar som har haft barn på gården?

– Inte alla föräldrar till barn som har varit på gården. Men de barn som kunde identifieras som utsatta för kränkningar, eller våld, dem har vi varit i kontakt med och ger stöd.

Kan du ge någon typ av beskrivning av vad man misstänker?

– Utredningen, som vi stödjer oss på, visar sexuella trakasserier. Men om det varit något fysiskt, det framkommer inte.

Det står i pressmeddelandet, ”fysiskt våld som bestraffning”?

– Ja, fysiskt våld är en annan sak. Det har förekommit från personal mot barn och ungdomar.

Vad kan ni säga till de föräldrar som har barn på fritidsgårdar i Sollentuna?

– Vi har inga signaler om att andra fritidsgårdar fungerar dåligt. Vi är medvetna om att vi kommer att behöva vara på tårna. Vi kommer göra vårt yttersta för att barn och unga ska känna att kommunens fritidsgårdsverksamheter är bra platser att vistas på, säger Manfred Holmelin, tillförordnad kommundirektör.

Polisen har bekräftat att det pågår ett antal förundersökningar gällande fallet om kränkningarna vid fritidsgården, Northside i Sollentuna. Kommunen erbjuder stöd till drabbade av händelsen, meddelar de på sin hemsida.

Fritidsgård stängs efter misstänkta sexuella trakasserier

Kommunen utreder fritidsgården Northside

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nio nya butiker öppnar i Häggvik

Nyheter Nytt köpcentrum börjar ta form I höst öppnar portarna till nya handelsplatsen i Häggvik och lagom till julhandeln ska alla hyresgäster ha flyttat in.fredag 21/2 16:30

Moskén i Tureberg kan tvingas flytta

Nyheter Islamiskt kulturcentrum i Sollentuna vräks Moskén i Sollentuna är en välbesökt plats – där ett hundratal muslimer möts under fredagsbönen från olika delar av Stockholm. I slutet på februari kan de vara utan lokal. "Moskén hjälper till att...torsdag 20/2 16:30

Ingen skidåkning i Väsjöbacken i år

Nyheter Flera vintersporter har stängt inför sportlovet I år är första vintern på nästan 30 år skidanläggningen i Sollentuna inte öppnar. Den milda vintern har slagit hårt mot vinterverksamheterna inför sportlovet.torsdag 20/2 9:35
Stockholm Direkt