Det är på Karolinska universitetssjukhus i Huddinge som coronasmittade i Stockholmsregionen vårdas och där man nu satt upp ett provtält för att öka kapaciteten för testerna. Foto: Claudio Britos

Sex nya coronafall i Stockholm

Ytterligare sex personer i Stockholms län har bekräftats bära på coronoaviruset. Totalt har nu 15 fall bekräftats i länet. Nu rustar Region Stockholm för att öka kapaciteten för provtagning.

  • Publicerad 07:40, 4 mar 2020

Det var vid 20-tiden igår som Region Stockholm meddelade att ytterligare sex fall av coronoaviruset har bekräftats i länet.

JARNLO: Coronalarm – nu oroas jag av folks egoism

Fyra av personerna anlände nyligen från norra Italien, den femte ska vara närstående till en av dessa. Den sjätte personen kom nyligen från Iran. Det finns ingen koppling till tidigare fall i Stockholm, enligt Region Stockholm.

Det innebär att det blev tio nya fall under gårdagen och totalt har 15 personer i länet testats positivt. Personerna vårdas nu isolerat enligt Region Stockholm.

Nya direktiv i skolorna kring coronaviruset

- Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienterna får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i ett uttalande och tillägger att de har varit beredda på att få in fler bekräftade coronafall.

Stockholm utökar möjligheten till hemmatester för coronavirus

Hittills har över 400 personer i länet testas för viruset. Igår rullade Region Stockholm ut fler team av specialutbildade sjukvårdare som kan ta prover i hemmet, nu rullar fyra bilar redo att ta prover om ansvariga bedömt att det ska göras.

För att öka kapaciteten för provtagning ytterligare har även infektionsenheten vid Karolinska i Huddinge öppnat ett provtagningstält utanför sjukhuset där 100 personer om dagen kan testas, skriver DN. Även här gäller det att personerna ska ha varit i kontakt med vården innan och fått instruktioner att åka dit för provtagning.

Kontakta alltid 1177 Vårdguiden

Den som vistats i utsatta områden bör vara uppmärksam på symptom från luftvägarna som hosta, svårt att andas eller feber. Då ska man ringa till 1177 Vårdguiden för att få en bedömning. De områden som är utsatta är:

Hela Kina och Hongkong, utom Macau, norra Italien, Iran, Sydkorea

Om 1177 Vårdguiden bedömer att du kan ha utsatts för smitta blir du hänvisad till rätt vårdgivare för provtagning.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre