Tapster Challenge 2018 är Sveriges första tävling i pilnserupphällning, enligt Pilsner Urquell, som anordnar tävlingen. Foto: Pilsner Urquell

Sex pilsnerupphällare slåss om ny titel

Upphällningstekniken är avgörande för hur ölet smakar. Skummet är därför i fokus när Pilsner Urquell anordnar Sveriges första mästerskap i pilsnerupphällning.

  • Publicerad 19:30, 3 maj 2018

– Tapster Challenge är Sveriges första tävling i pilsnerupphällning. Det finns ju sommeliertävlingar men detta är inget vi sett göras innan, säger Marcus Pedersen, marknadschef Pilsner Urquell.

Att tävla i att hälla upp öl är lite nördigt och hipsterbetonat, samtidigt som intresset för öl ökat mycket de senaste åren, berättar han.

– Vi har sett många nya mikrobryggerier och folk har fått upp ögonen för olika typer av öl och hur upphällningen påverkar smaken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Tapster Challenge, som äger rum den 6 maj på Bar Central på Birger Jarlsgatan i City, tävlar deltagarna i tre olika upphällningstekniker: en där skumkronan hälls först och glaset gradvis fylls från botten, en där en mindre del öl täcks av ett tjockt lager skum i en stor sejdel och en variant som endast består av skum.

– Skummet är en viktig del av ölet och är det vi vill lyfta med den här tävlingen. Vi vill se hur de förhåller sig till skummet och hanteringen av ölet. Det blir en annorlunda smak, beroende på hur man häller upp ölet, säger Marcus Pedersen och fortsätter:

– Det är ofta en vattendelare. En person som inte är så van att dricka pilsner kanske skickar tillbaka ölet för att det är för mycket skum. Men skummet är halva, om inte hela grejen, när det kommer till smaken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Inför tävlingen har sex finalister valts ut från hela landet: tre från Stockholm och tre från Göteborg. Finalisterna har kvalificerat sig genom att skicka in ansökningsvideor där de häller upp öl.

Vinnaren får inte bara titulera sig svensk mästare i pilsnerupphällning, utan får även genomgå en eftertraktad utbildning i ölupphällning.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.