Flera skolor på Södermalm har bytt namn. Åtminstone enligt Google. Foto: Andreas Jennische/Skärmdump Google

Sexy Ginger och TikTok nya skolor på Söder?

Flera skolor på Södermalm har fått helt nya namn och kontaktuppgifter på Google efter en hackerattack.

  • Publicerad 15:50, 8 nov 2019

Det var när en förälder skulle googla bland olika skolor på Södermalm som den märkliga upptäckten gjordes. Flertalet av skolorna hade nämligen fått helt andra namn när sökresultaten väl kom upp.

Björngårdsskolan har på Google döpts om till TikTokSkolan, Fria Maria Barnskola har blivit Fortnite Förskola, Åsö Grundskola har blivit Åsö Särskola och Kulturskolan Söderhallarna har blivit Sexy Ginger Skolan. Dessutom har två av skolorna fått nya kontaktuppgifter, som går till en privatperson vid namn Sam. Han ser ingen förklaring till varför just hans nummer använts, när StockholmDirekt ringer upp.

– Jag vet inget om det här, jag har inte gjort nånting, säger han.

Kulturskolans enhetschef Johan Eklind säger att han inte känt till namnbytet.

– Jag får tacka för att ni informerade oss om det här. Personligen tror jag det är någon slags robot som skapat namnen, annars hade man väl kunnat hitta på något värre. Sexy Ginger känns ju ärligt talat ganska mesigt, säger han och skrattar.

Eriksdalsskolan, som nu heter Brawlhallaskolan efter dataspelet med samma namn, har inte heller känt till informationen. Rektor Marie Björklund säger att hon genast ska informera sin IT-avdelning.

– Vi kommer hålla det under uppsikt. Den här gången är det någon som försökt vara lite rolig, men vi kan ju lika gärna döpas om till nåt betydligt mindre roligt imorgon.

Elva skolor i Täby och Danderyd har också utsatts för nätattack, rapporterar tidningen Mitti idag. Bland annat har fotot på Näsbydalsskolan på Google maps bytts ut mot en bild på förintelselägret Auschwitz. Något som nu polisanmälts.

StockholmDirekt söker Google.