LÄGGS NER. Bahar Saatchi är rektor för Hermods i Upplands Väsby, där sfi-undervisningen läggs ner på grund av bristande lönsamhet. Foto: mostphotos/privat

Sfi-elever utan undervisning i Upplands Väsby

Efter sommaren står 418 elever utan sfi-undervisning i Väsby. Hermods, som driver utbildningen här, drar sig ur verksamheten på grund av bristande lönsamhet. Till hösten får eleverna åka till andra kommuner för att läsa svenska för invandrare.

  • Publicerad 20:31, 14 mar 2019

Vi får det inte att gå runt.

– Vår ledning har fattat beslutet att inte erbjuda sfi i Väsby, utan satsa på yrkesutbildningar och gymnasiala kurser i stället, berättar Bahar Saatchi, rektor på Hermods i Upplands Väsby.

Sfi-undervisningen i Väsby, har som mest haft 560 elever, men just nu är antalet 418.
De elever som berörs kommer i möjligaste mån få fullfölja sin påbörjade kurs fram till utbildningen stänger den 30 juni.

– Det är självklart tråkigt, men det är viktigt att eleverna fullföljer sina studier. En del har redan bytt till Sollentuna, Sigtuna eller sfi inne i stan, säger Bahar Saatchi.

Anledningen till att Hermods drar sig ur verksamheten i Väsby är enligt rektorn att elevvolymerna har minskat och att ersättningen från kommunen har minskat markant sedan årsskiftet

– Vi får det inte att gå runt, hur vi än vrider och vänder på det, säger hon.

Ensam leverantör i Väsby

Hermods har varit ensam leverantör i Väsby, medan det i till exempel Sollentuna finns flera utförare sedan årsskiftet.

– Vi "slåss" ju om samma elever. Men kommunerna vill ha många anordnare för att eleverna ska ha större valmöjligheter, vilket är viktigt för integrationen, säger Bahar Saatchi.

Oppositionen är starkt kritiskt till att sfi försvinner från Väsby.

– Ett väl fungerande sfi är en av de viktigaste nycklarna för framgångsrik integration. Det har stor betydelse, både för de individer som berörs och för samhället, att sfi finns lätt tillgänglig i Upplands Väsby, säger Maria Tuvesson (MP).

"Att pendla är något de flesta studerande och förvärvsarbetande gör"

Ann-Christin Frickner (C), ordförande i näringslivs- och kompetensutskottet, tycker inte att integrationen försämras, snarare tvärtom.

– Att utbildning finns på annan ort är en möjlighet till större integration och att pendla är något som de flesta studerande och förvärvsarbetade gör i samhället och det förväntas även dessa studenter göra.

INTEGRATION. Ann-Christin Frickner (C), ordförande i näringslivs- och kompetensutskottet i Upplands Väsby kommun, tycker inte att integrationen försämras utan sfi på orten, snarare tvärtom. Foto: Anne-Li Hilbert

SFI. – Ett väl fungerande sfi är en av de viktigaste nycklarna för framgångsrik integration, säger Maria Tuvesson (MP). Foto: privat

Svenska för invandrare (SFI)

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (SFI) är en utbildning för dig som behöver grundläggande kunskaper i svenska. Du lär dig svenska så att du kan kommunicera muntligt och skriftligt i vardagslivet, i samhällslivet och i arbetslivet. Du som inte kan läsa eller skriva alls ska få möjlighet att lära dig det.

Brand i garagelänga på Kavallerigatan

Nyheter En lövhög fattade eld - elden kunde begränsas Strax före klockan 13 på måndagen fick räddningstjänsten ett larm om brand i en garagelänga på Kavallerigatan i Upplands Väsby.måndag 20/5 16:55

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10
Stockholm Direkt