Fem rättegångsdagar planeras fram till den 20 juni. Foto: Henrik Lindstedt/Privat

Shayan-rättegången inleddes i tårar

Den spända koncentrationen bryts när åklagaren läser upp första åtalspunkten: "Den åtalade har dödat Shayan Gaff genom att skjuta ihjäl honom med ett automatvapen." Några av Shayans släktingar och vänner på åhörarläktaren bryter ut i gråt. I dag inleddes rättegången om mordet på Shayan Gaff.

  • Publicerad 15:54, 12 jun 2019

Åhörarna sätter sig ner på en läktare längst bak i säkerhetssalen på Södertörns tingsrätt. Genom en stor glasvägg ser man den åtalade 25-åringen och hans försvarare på höger sida och Shayan Gaffs familj, åklagaren och hans kusin Dia Gaff på vänster sida.

En spänd koncentration lägger sig över rummet.

– Det här gäller mord. Den åtalade har dödat Shayan Gaff genom att skjuta ihjäl honom med ett automatvapen den 21 oktober 2018 i Segeltorp centrum, börjar åklagaren Anna Stråth.

Flera åhörare faller i gråt.

Vid åklagarens sida sitter Dia Gaff som gick tätt intill sin kusin Shayan när skotten föll. Hon flätar sina fingrar och stirrar ner i bordet med en tom blick.

Förnekar brott

På andra sidan rummet sitter den man som åklagaren menar har dödat hennes kusin och även försökte döda henne. Han är 25 år, bosatt i Huddinge. Sedan i december har han suttit häktad. Iklädd en vit skjorta sitter han bakåtlutad i sin stol med armarna i kors.

– Min klient förnekar gärningarna under åtalspunkt ett och två (gällande mord och försök till mord, reds. anm.). Han har inte varit på platsen och har inte agerat som åklagaren har gjort gällande, säger försvarsadvokat Amir Amdouni.

På en vit projektorduk bakom den åtalade visar åklagaren en bild på Shayan, lärarstudenten från Älta som endast blev 22 år.

"Fel plats vid fel tillfälle"

– Vi har vänt på varenda sten i den här utredningen. Det finns ingenting som tyder på att Shayan var det tilltänkta offret. Min uppfattning är att det här var en felskjutning. Gärningsmannen har skjutit fel person och Shayan hade den fruktansvärda oturen att  vara på fel plats vid fel tillfälle. Han föll offer för hänsynslös gängkriminalitet, säger Anna Stråth.

– Den åtalade är dömd vid flera tidigare tillfällen. Senast för grov misshandel och grovt vapenbrott. Han blev villkorligt frigiven knappt två månader innan mordet och han ingår i ett kriminellt nätverk.

Så började den första rättegångsdagen av fem i rättegången om mordet på Shayan Gaff. Under de kommande två veckorna ska även försvaret få lägga fram sin version av den åtalade gjorde kvällen för mordet och förhör ska hållas med flera vittnen.

Den 20 juni avslutas rättegången.

25-åring åtalas för mordet på Shayan Gaff

Åklagarens teori: Så dödades Shayan Gaff

Försvaret. 25-åringens försvarsadvokat Amir Amdouni. Foto: Kickan Nikolic