Den 21 oktober 2018 sköts lärarstudenten och Nackabon Shayan Gaff ihjäl i Segeltorp centrum. Foto: Claudio Britos/Privat

Shayan-utredningen går in i slutfasen

Utredningen om mordet på Shayan Gaff närmar sig sitt slut. I veckan omhäktades den huvudmisstänkta 25-åringen – förmodligen för sista gången. Åklagaren tror sig kunna väcka åtal i maj.

  • Publicerad 11:08, 25 apr 2019

I oktober 2018 sköts den 22-åriga Shayan Gaff till döds i Segeltorp centrum. Fallet fick stor uppmärksamhet eftersom polisen strax efter mordet gick ut med teorin om att Shayan Gaff egentligen inte var mördarens måltavla – att han tagit miste.

Sedan i december sitter en 25-årig man från Huddinge häktad misstänkt för mordet. Den 23 april beslutade Södertörns tingsrätt att än en gång förlänga häktningstiden.

Enligt kammaråklagare Anna Stråth, som leder förundersökningen, är det här förmodligen den sista förlängningen.

– Jag tror absolut att vi kommer kunna slutföra utredningen under maj. Min preliminära bedömning är att åtal kommer att väckas, säger hon.

Häktningstiden går ut den 28 maj. Senast då måste åtal ha väckts om inte en ny förlängning av häktningstiden görs. Annars släpps 25-åringen på fri fot.

Vad gör ni nu i sluteskedet av utredningen?

– Att göra klart de utredningsåtgärder som vi inte har blivit klara med tidigare, färdigställer de sista telefonanalyserna och genomför de sista kompletterande förhören. Teknikernas brottsplatsundersökning analys ska bli klar nu.

Hur starkt case har ni?

– Det är det som är min uppgift att bedöma. Bedömer jag att finns tillräckliga skäl att väcka åtal gör jag det, om jag förväntar mig en fällande dom. Det tar jag ställning till när beslut ska fattas.

25-åringen har under utredningen hävdat sin oskuld.

– Vi är fortfarande övertygade om att utredningen kommer visa att han är oskyldigt anklagad för det som åklagaren har lagt honom till last, sade 25-åringens försvarsadvokat Amir Amdouni, när HuddingeDirekt talade med honom i januari.

Minderåriga misstänkta för medhjälp

I ett tidigt skede av utredningen häktades även en 15- och en 16-åring misstänkta för medhjälp till mord. Totalt har sex personer delgivits misstanke om brott i utredningen. Anna Stråth vill inte uttala sig om hur många som fortfarande ses som misstänkta.

Kommer fler än den huvudmisstänkta ingå i åtalet som du planerar att väcka i maj?

– Det vill jag inte uttala mig om i nuläget.

Mer om mordet på Shayan Gaff:

Shayans familj kräver att våldet stoppas

Vännerna sörjer efter dödsskjutning

THÅSTRÖM: Sorgen över Shayan måste vändas till kamp

Åklagaren i Shayanfallet: Vi gör framsteg

Ortens mammor går samman på Sergels torg