Tisdag 22 oktober faller domen i hovrätten för mordet på Shayan Gaff i Segeltorp. Foto: Claudio Britos

Shayans familj: Fler har öppnat ögonen

På årsdagen för mordet på Shayan Gaff återvände hans vänner och familj till brottsplatsen i Segeltorps centrum för att minnas. Det har varit ett år av sorg och kamp. Kusinen Dia som var med när skotten föll ser en delseger i politikernas nyvunna intresse för dödsskjutningarna.

  • Publicerad 19:53, 21 okt 2019

Det här är jävligt jobbigt, jag satt i bilen i en halvtimme innan jag orkade gå ut. Vädret är likadant som den dagen. Jag minns hur marken såg ut med mosade gula löv precis som i dag.

Gulnade löv ligger i en blöt hög mot Långsjöskolans stängsel. Nyfikna skolbarn står klistrade mot det och på andra sidan har ett 20-tal mörkklädda personer samlats. P Diddys I'll be missing you blandas med skolbarnens viskande röster medan några tänder ljus under anslagstavlan som omringar fotografierna av en glad Shayan Gaff.

Det är på dagen ett år sedan som Shayan Gaff sköts till döds på den här platsen.

En av dem som tänder ljus är Shayans kusin Dia Gaff. Hon hukar på samma plats som hon tog skydd när hon insåg att smällarna hon hörde var skott. Skott som genomborrat hennes kusins kropp. Mördaren hade närmat sig bakifrån och avlossade en stor mängd skott. Minst tolv träffade Shayan.

– Det här är jävligt jobbigt, jag satt i bilen i en halvtimme innan jag orkade gå ut. Vädret är likadant som den dagen. Jag minns hur marken såg ut med mosade gula löv precis som i dag och luften är exakt samma, säger Dia Gaff.

Liggandes nedanför trapporna i Segeltorp centrum yttrade Shayan orden som nu står inristade på hans gravsten: "Gud, varför jag?".

Shayan hann inte fylla 23 år. Han beskrivs av alla som kände honom som en god och givmild person. Han pluggade till lärare.

– Han var sprallig och glad, en person man fick energi av och han ville alltid allas bästa. Han kallade mig lillebror, säger vännen Goran medan ögonen tåras. Han har kommit för att minnas det goda.

18 års fängelse

I början av juli fälldes en nu 26-årig man från Huddinge för mordet i Södertörns tingsrätt. Han dömdes till 18 års fängelse, det strängaste straffet i svensk lagstiftning förutom livstid. I domen beskrivs handlingen som "en ren avrättning". Dessutom var Shayan inte det tänkta offret för skotten.

Skytten sköt fel person.

– Vad han har utsatt Shayan, mig, familjen och alla runtomkring för är helt sjukt. Om han inte hade dömts skulle han garanterat göra det igen, säger Dia Gaff.

18 års fängelse för mordet på Shayan

Under rättegången i juni satt Dia Gaff öga mot öga med den man som hon, och rätten, är övertygad om avlossade skotten som dödade hennes kusin och som var nära att träffa henne.

– De dagarna var den värsta tiden i mitt liv, förutom det som hände för ett år sedan. Det var jobbigt för hela familjen. Vi fick ingen sömn, åt inget. Det var som en stor bubbla där allt revs upp igen.

Tillbaka. "Det här är jävligt jobbigt", säger Dia Gaff som i dag återvände till platsen där hon såg sin kusin Shayan skjutas till döds. Foto: Claudio Britos

Jag tycker att straffen i Sverige är för låga. Dessutom är det ingen kriminell som skräms av Sveriges fängelser. Du sitter där något år, får plugga, känner alla, har det trevligt och sen kommer du ut igen.

I morgon den 22 oktober fäller hovrätten sin dom. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse. Försvaret hävdar 26-åringens oskuld. Oavsett vad som händer kommer 26-åringen att avtjäna en viss tid i fängelse för det vapenbrott han erkände sig skyldig till i samma rättegång.

Dia vågar inte spekulera i utgången, men hoppas på livstid.

– Han har två år spikat för vapenbrottet, som han har erkänt. Men två år är ingenting. Jag tycker att straffen i Sverige är för låga. Dessutom är det ingen kriminell som skräms av Sveriges fängelser. Du sitter där något år, får plugga, känner alla, har det trevligt och sen kommer du ut igen. Fängelse ska göra så att man absolut inte vill åka in igen, säger Dia Gaff.

Åklagarens teori: Så dödades Shayan Gaff

Polisen har hjälpt

Oavsett hur det går tycker Dia att det är skönt att ha fått klarhet i vad som hände och att utredningen visade det som vännerna och familjen redan visste: Shayan var inte inblandad i kriminalitet.

– Polisen har verkligen hjälpt oss och tagit sig tid med den här utredningen. Det är ju egentligen en självklarhet, men det finns ju många fall som än i dag inte har lösts.

Goran håller med.

– Shayan är inte den första jag känner som har mördats. Min kusin blev mördad och mördaren dömdes aldrig. En annan vän blev skjuten och där dömdes ingen heller. Det betyder mycket att samhället visar att inte alla går fria, att man kan få sitt straff. Men det kommer inte ta tillbaka det som är borta.

Foto: Claudio Britos

Manifestationerna har lyckats höja de här frågorna och fått fler att öppna ögonen

Förra hösten, mitt i den värsta sorgen, fattade Shayans släkt och familj beslutet att tala högt om det som hänt, att säga hans namn för att försöka hindra att fler faller offer för dödsskjutningarna.

– Shayan ska bli en väckarklocka för alla så att de vaknar upp och inser att det här måste ta slut, sade Sana Jaff, en annan av Shayans kusiner till HuddingeDirekt då vi träffades utanför Shayans lägenhet i Älta dagarna efter mordet.

Bara några veckor senare stod hennes syster Lana på scen framför ett fyllt Sergels torg i en manifestation som gick under parollen Mammorna. Hon var inte ensam. Hon backades upp av andra mammor, pappor, bröder och systrar som förlorat sina söner till det dödliga våldet.

Från scenen hördes också Segeltorpsbon Eva Färjsjö vars son Oliver mördades i en dödsskjutning i februari 2017.

– Jag väntar fortfarande på kondoleanser från regeringen. För i grund och botten är det här resultatet av en misslyckad politik. Ett misslyckande från samhället. Men ännu mer väntar jag på att Oliver ska komma hem igen. Höra knackningen på köksfönstret, för att sekunden senare höra honom öppna dörren och hans röst som säger "Vad gott det luktar! Vad blir det för mat?", sade hon.

Mammornas delseger

På sistone verkar det som att politikerna har börjat lyssna. Dödsskjutningarna har hamnat i toppen av den politiska dagordningen och förra månaden presenterade regeringen ett paket med 34 punkter mot gängkriminaliteten.

Dia Gaff ser det som en liten delseger.

– Manifestationerna har lyckats höja de här frågorna och fått fler att öppna ögonen, det är jätteskönt. Dock läste jag en grej som jag tror det var Stefan Löfven som skrev, efter att någon av kvinnorna sköts, att "nu är dags att öppna ögonen". Det tycker jag är jättekonstigt. Har man inte förväntat sig att vem som helst kan bli skjuten? Det är lite för sent att reagera först nu. Men hellre nu än aldrig.

Hon säger att hon själv inte sitter inne på svaren om hur skjutningarna ska stoppas.

– Det är så svårt, men jag tror att man måste börja i hemmet och i skolan. Har vi inte bra lärare, hur ska vi då kunna uppfostra våra unga på rätt sätt?

Minuterna går och Shayans vänner och familj står kvar på mordplatsen i tystnad, gråtandes, tillsammans.