Positivitet. Östermalmsbon Sibylla Nohrborg, 74, vill skicka med ett uppmuntrande ord till folk, som "Simma lugnt" här vid Östermalms IP. Foto: Claudio Britos

Sibylla, 74, virkar bort coronaoron på Östermalm

Östermalmsbon och graffitifotografen Sibylla Nohrborg, 74, ville bidra i coronakrisen – på sitt eget sätt. Genom att sätta upp positiva virkningar där folk rör sig hoppas hon dämpa oron och inge hopp om framtiden.

  • Publicerad 11:59, 24 apr 2020

Jag vill få folk å bli lite glada, pigga upp lite. Och dels dämpar det den egna oron.

"Lugn bara lugn", "Ge inte upp hoppet", "Håll ut".

På Östermalms gatustolpar, stängsel och statyer har det dykt upp allt fler färgglada virkningar i form av munskydd och banderoller med peppiga budskap.

Det är pensionären Sibylla Nohrborg – hobbyvirkare och graffitifotograf – som bestämt sig för att använda sin lediga tid till att sprida lite virkad glädje i dessa tider.

– Idag är det många som är riktigt oroliga, även de som inte är i 70-årsåldern. Det är många som är ledsna och behöver ett ord på vägen. Jag vill få folk å bli lite glada, pigga upp lite. Och dels dämpar det den egna oron också på något konstigt vis, säger Sibylla Nohrborg.

"Ger en kick"

Sibylla bor i närheten av Stadion och har satt upp virkningar på Östermalm lite då och då redan innan coronapandemin. Då var dock drivkraften en annan.

– I början var det samma grej som för graffitimålare. Det ger ju en kick när det inte är tillåtet. Adrenalinpumpen går igång. Jag kan fortfarande känna när jag sätter upp saker på dagen att pulsen går upp, säger hon och skrattar till.

Intresset för att göra virkad gatukonst föddes år 2012 när Sibylla var i London och såg att det fanns grupper som virkade in telefonkiosker och bilar. Hon hade då också, sedan några år tillbaka, haft som hobby att fotografera graffiti i Stockholm.

– Jag tyckte det var så himla spännande. Då kom jag på, men gud jag kan ju virka medan jag väntar på att kunna fota graffiti. Sen blev det en kombo, berättar hon.

Har du målat graffiti själv någon gång?

Jag har försökt hundra gånger men det är svårare än man tror. Jag håller mig till att virka och fota graffiti.

Första gången hon satte upp en virkning i Stockholm var 2015 på Karlavägen. Redan från början var det mycket budskap på temat "snälla stilen", som hon själv beskriver det.

Nu under coronapandemin tänker hon mer medvetet på att lugna folk – och det är många som uppskattar de färgglada budskapen i området.

– Förut kunde folk kasta ett öga bara men nu är det många som ropar till mig eller stannar och tittar. De säger "Åh vad fint" eller "Åh om du visste vad jag blev glad". Det känns jättebra, man blir stolt som en tupp å varm om hjärtat, säger Sibylla.

När beskedet om att corona brutit ut i Stockholm kom hade hon svårt att ta till sig det, berättar hon. Samtidigt känner hon sig relativt lugn med tillvaron.

– Vi pensionärer kan ju hålla oss undan, se på tv och virka dag och natt. Det är inga problem att få tiden att gå för mig. Jag är glad att jag har den här hobbyn.

Sibyllas tips för att behålla lugnet

1. Var här och nu och tänk inte för långt framåt.

2. Andas.

3. Var ute i naturen. Sitt avskilt någonstans och bara blunda och lyssna på fåglarna en stund varje dag.

4. Virka eller brodera.

Här kan du följa Sibylla på Instagram: lilaclady_1 och sibyllagun

Visa merVisa mindre