Sidas nuvarande lokaler på Valhallavägen, Östermalm. Foto: Per Brandt

Sidas flytt till Botkyrka kan bli dubbelt så dyr

Flytten av biståndsmyndigheten Sida från Östermalm till Botkyrka riskerar att bli en dyr affär, rapporterar tidningen Omvärlden. Det finns inga lämpliga lokaler för de 500 anställda och det kommer behöva byggas nytt. Vem som ska stå för flyttnotan är oklart.

  • Publicerad 12:10, 28 jan 2019

För ett år sedan gick regeringen ut med att biståndsmyndigheten Sida – och med den 500 arbetsplatser – ska flytta till Botkyrka.

– Min bedömning är att Sida kommer att vara på plats i Botkyrka om två till 2,5 år. Det är den största händelsen för kommunen hittills under 2000-talet. Det förstärker den positiva utveckling som vi är inne i, sa Ebba Östlin (S) till BotkyrkaDirekt då.

Finns inga lokaler

Men nu har den planerade flytten stött på problem, rapporterar tidningen Omvärlden. Både kommunens tjänstemän och Sidas utredare konstaterar att det idag inte finns några lokaler i kommunen som är tillräckligt stora för att rymma myndighetens 500 anställda.

– Jag tror även regeringen inte riktigt insåg att det faktiskt inte fanns någon befintlig kontorslokal i Botkyrka. Det gör att det blir mer krångligt förstås, säger Rebecka Orrenius Alffram, projektledare för flytten på Sida, till Omvärlden.

Istället kommer man att vara tvungen att bygga ett helt nytt kontorshus någonstans i kommunen, något som Ebba Östlin (S) påpekade redan när flytten blev offentliggjord. Men det gör att flytten kommer att dra ut på tiden, en flytt är inte aktuellt före 2022. Den kommer också göra den rejält mycket dyrare. Att bygga ett nytt kontorshus beräknas kosta en halv miljard kronor.

Sida kommer inte att betala för själva bygget, utan för hyreskostnaden av lokalerna. Nu måste man hitta någon som vill bygga och äga huset. In sin konsekvensanalys oroar sig Sida också för flyttkostnaderna på 80 miljoner och eventuella förseningar i bygget som skulle tvinga myndigheten att hyra in sig i tillfälliga lokaler. Vem som ska stå för dem är oklart, säger Rebecka Orrenius till Omvärlden.

Fördubblad hyra

Dessutom tror Sidas utredare att hyran kan fördubblas från 38 miljoner kronor till nära 80 miljoner per år. Det eftersom att de bara får hyra in sig på sex år i taget. En fastighetsägare kommer att vilja ta höjd för den ökade risk det innebär att hyra ut på så kort sikt "i ett relativt oattraktivt område som Botkyrka", enligt Sida.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

500 statliga jobb till Botkyrka

500 statliga jobb till Botkyrka – så reagerar politikerna

Sida och 500 statliga jobb ska flyttas från Östermalm till Botkyrka, meddelade kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) och Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat för nästan exakt ett år sedan. Foto: Petter Beckman