Siffrorna hoppar ur boken i Kårsta

Nu kommer Matteklubben till Kårstaskolans fritids. – Matte är en stor, stor del av livet, och det ska vara roligt att lära, säger pedagogen Annette Öhman.

  • Publicerad 07:15, 18 aug 2015

Hela livet är ju matematik.

Matteklubben skapades av två småbarnsmammor som ville att barnen skulle gilla matematik.

– Syftet med Matteklubben är att ge barn en djupare förståelse. Alltså att inte bara lära sig matte utan även förstå matte, säger Annika Faxander.

Hon är grundaren av Matteklubben tillsammans med Marie Eneqvist. Nu är de i Kårsta för att lära ut tänket till fritidspedagoger och lärare. Det var pedagogen Annette Öhman på Kårstaskolan som tog kontakt med Matteklubben.

– Vi vill ha bra pedagogik även på fritids. Vi jobbar redan med matematik men det här var ett färdigt koncept som lät bra, säger Annette.

Matteklubben finns i sex kommuner, Vallentuna blir den sjunde. Skolan som vill ha Matteklubben får en låda med olika spel och material, plus en utbildning.

– Vi är stolta över Matteklubben. Barn som tycker att matte är svårt och tråkigt kan hitta glädjen. Vi har lyckats vända flera barn, och det känns fantastiskt, säger Annika.

Idén till Matteklubben kom när Annika och Marie, som bor grannar, diskuterade de låga Pisa-siffrorna.

– Varför ska man bara spela fotboll på fritiden? Varför finns det musikskola men inte matteskola? Kan inte matte vara ett fritidsintresse? Det var sådana frågor vi ställde oss, säger Marie.

Sagt och gjort, grannarna startade företaget Matteklubben. De tog hjälp av Eva-Stina Källgården, som är lärare och lärarutbildare i matematik för att utveckla ett pedagogiskt material som har koppling till läroplanen i matematik. Eva-Stina utvecklar också Matematiklyftet.

– Vi såg att många initiativ fanns för äldre barn i form av läxhjälp och räknestugor men inte för barn i låg- och mellanstadiet. Vi vill inte konkurrera med skolans matematikundervisning, den är jätteviktig men vi vill visa matte på ett nytt sätt och kul sätt.

Nu kommer alltså Kårstaskolans elever att få prova på Matteklubben.

– Jag är glad för det, hela livet är ju matematik, säger pedagogen Annette.

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Nyheter KOLLA FILMEN: Gulliga tassar på övergångsstället Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.måndag 19/8 11:55
Stockholm Direkt