Siktar på seger

För sex år sedan ägde han schlagern. Nationellt och internationellt. Nu är Peter Boström redo att åter tävla med sin musik. – Det blir spännande, säger han.

  • Publicerad 07:41, 9 feb 2018

Studion är inte stor. Peter Boström drar sig nästan för att kalla det för en studio, men det är här han skapar. Det var här som ”Euphoria” blev till, låten som förändrade schlagerscenen och gjorde Sverige till vinnare igen efter tolv års väntan.

– Det blev lite galet. Det är förhållandevis få låtar som har ett liv efter Eurovision och internationellt är det ännu färre och ”Euphoria” är en sådan. Det var så mycket som spelade in, inte bara låten. Det var artist, framträdande och det var under en tid där det var frågan om vilken väg Eurovision skulle gå, om det skulle ta klivet in i 2000-talet. Åren efter märkte jag det när det kom en massa länder som frågade efter en ny ”Euphoria”.

– Tack för visat intresse, men det gick inte att efterlikna och det ska man inte försöka heller som kreatör.

2012 var ett enormt år för Peter. Först var han etta och tvåa i Schlager-SM med just ”Euphoria” och ”Amazing”, samt vinnare i norska schlagern med låten ”Stay”. Dessutom vann hans älskade Chelsea Champions League i fotboll samma vecka som han vann Eurovision.

Det har inget med saken att göra, men frågan måste ändå ställas, vad var störst?

– Bra där. Självklart så kan Chelsea köpa sig till framgång, det kan inte jag, haha.

Nu gör han sig redo för en ny tävling. Låten är klar sedan länge och egentligen handlar det numera bara om väntan.

– Vi har redan gjort vårt sedan länge. Nu är det upp till artisten, säger han.

Ganska färsk artist

Det är i deltävling tre som Peters bidrag tävlar. Det är Johanna Maria Jansson, mer känd som Dotter, som sjunger bidraget ”Cry”, något som gläder Peter Boström.

– Hon har en så bra personlighet. Hon är ganska färsk och lite mer P3-artist och vi trodde inte att hon skulle vara intresserad. När vi hade skrivit låten och skickat in den fick vi förfrågan om att ha Dotter som artist så tackade vi ja direkt.

Hur det kommer att gå är alltid en enda stor gissning. För hur nöjd Peter än är med sin låt, som han har skrivit tillsammans med Thomas G:son med text av Linnea Deb, har han ännu inte hört någon av konkurrenterna och vet således inte vad det är han står emot.

– Jag har inte hört en enda låt. Det blir spännande.

Sitter du här och känner, ”jäklar det där blir svårt att slå”, eller hur fungerar det i huvudet på dig?

– När jag kom ner förra året, jag vet inte om det var Göteborg eller Malmö, men det var samma deltävling som Nano. Då hade jag inte heller hört någon låt. Direkt när jag hörde introt och hans röst så sa jag faktiskt att det var en vinnare. Jag hade väl lite fel, men ibland känner man bara: ”åh, fan. Det här kommer vi inte att slå.”

Hur känner du inför att sådana som Björn Ranelid eller Edward Blom är med?

– Både ja och nej. Jag hade väl kanske hellre sett att de fått vara pausunderhållning. Jag har faktiskt hört Bloms låt och den är rolig och charmig, men den kommer inte att vinna och skulle den göra det så är vi slut i Eurovisionsammanhang. Men hade den varit med som mellanakt hade någon artist som har potential att bära svenska fanan till Eurovision fått den platsen hade det blivit mer konkurrens.

– Men det är vad jag anser om tävlingen och SVT rättar mig jämnt, men det är ingen musiktävling längre utan det är ett genialiskt underhållningsprogram.

För Peter fanns kärleken till musiken där tidigt.

– Till mina föräldrars stora skräck valde jag att satsa på musiken. Jag startade företag 1992 så det fyllde 25 år förra året. Det har varit en massa olika studios, en massa olika partners och hur många floppar och snedsteg som helst, allt det där man måste lära sig.

Sedan drygt tio år är det alltså i Bålsta studion finns, i det lilla huset nedanför det stora. Där kan han sitta och titta ut över grannskapet.

– Jag är född i Göteborg och har bott i Bromma och inne i studion, men vi kom hit för drygt tio år sedan. Vi flyttar nog aldrig härifrån. Vi trivs jättebra. Allt finns här, i närheten. Halvvägs till Stockholm ligger Barkarby och åt andra hållet har du Enköping och Västerås.

Vad har du för känsla inför tävlingen`

– Det är många debutanter som är med som jag är nyfiken på. Det kommer att bli supertufft tror jag.

Peter Boström

Namn: Lars Peter Boström, även känd under artistnamnet Bassflow.

Ålder: 46 år.

Yrke: Låtskrivare, producent.

Bor: Ullevivägen i Bålsta.

Familj. Hustrun Evelina, tvillingarna Bastian och Milo, 10 år. Milo var en rollfigur i tv-serien ”24” och min fru tror att Bastian är en figur i ”Den oändliga historien”, men det är Bastian Schweinsteiger.

Peters trippel

Peters tre bästa schlagers enligt ­honom själv:

1. Euphoria. Det måste ju bli den.

2. Amazing. Den får bli tvåa även här.

3. Thursdays. Med Lovestone. Det var teknikstrul och tror jag att den gjorde att den inte inte ens gick vidare till final.

Tre favoriter i Eurovision av andra ­låtskrivare.

1. Waterloo. Det är en klassiker som måste in på listan. Det är bara så.

2. Rise like a phoenix. Jag gillade låten. Det här dramatiska i den.

3. Making your mind up. Bucks Fizz sjöng. Det var mitt första Eurovision-minne och den låten kommer jag fortfarande ihåg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FUBB:s juniortjejer kammade hem guld

I helgen spelades Lions Basket Cup. FUBB Baskets juniortjejer, F17-19, vann hela serien.fredag 25/5 13:00

Kommunen: Vattna inte gräset varje dag

Sol, värme och torrt. Då inför kommunen datumbevattning. – Det gäller till dess att vi säger något annat, säger Jimmie Steibert projektledare på VA-enheten.fredag 25/5 11:35

Senaste numret

Bålstabladet