"Jag ser mig mer som en performer än någon som "bara" rappar på scen. Jag tycker om att dela in spelningen i olika akter och gör en show. Folk betalar alltså för att se mig, ska jag då inte ge dom livets show? Det går ju inte", säger Silvana Imam. Foto: Mikael Andersson

Silvana Imam: "Jag är en rappin CEO"

Silvana Imam har gått från att vara rapparen från Jakan till en av Sveriges största artister. Nu är hon tillbaka med nytt album, på eget bolag. Den åttonde mars intar hon Annexet med turnén "Helig moder".

  • Publicerad 11:19, 13 feb 2019

– Om albumet "Naturkraft" var en näve i luften så är "Helig moder" mer en kram och ett omfamnade. Den handlar om vad som händer efteråt, när vi har kampat klart och alla är fria.

Silvana Imams låtar har ofta handlat mycket om att sätta ljuset på strukturer i samhället. Om kvinnoförtryck, rasism och homofobi. Nu vill hon snacka om vad som händer efteråt – när målet är nått.

– Målet är inte att de förtryckta ska få all makt, jag tror inte på konceptet makt. Jag tror på frihet och att människor inte ska behöva identifiera sig genom etnicitet eller sexuell läggning. ​Men för att kunna resonera så måste man först förstå att strukturerna finns, säger hon.

Chef. I höstas bröt Silvana Imam med sitt dåvarande management, nu är hon sin egen chef. "Jag har insett att jag älskar business", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Konstnär. "För mig är det jätteviktigt att få vara fri i min konst", säger Silvana Imam. Foto: Mikael Andersson

Fått vara kreativ

Den åttonde mars intar hon Annexet med turnén "Helig moder". Silvana lutar sig framåt när hon berättar om skivan. Hon är stolt. Hon har jobbat jävligt hårt.

– Enligt mig är det verkligen en perfekt skiva. Beatsen är sjuka, texterna är sjuka. Jag har fått vara kreativ med min röst och testa att prata om andra saker, säger hon.

Bland annat rappar hon: "Ni gav mig superhjälterollen, hade inget val. Satte mig på podiet, förvänta alla svar".

Jag får känslan av att du tar ett steg tillbaka från superhjälte-rollen?

– Nej, verkligen inte. Jag är jätteglad om jag kan vara någons superhjälte eller om mina ord kan resonera med någon så den personen känner sin kraft. Men jag bryr mig inte om hur min musik tolkas, för jag vet vem jag är och att mina intentioner är bra.

Skivan handlar snarare om att leka med – och utvidga – bilden som finns av henne, menar Silvana. Att ständigt pusha agendan vill hon alltid fortsätta att göra.

Ser du någon förändring genom din musik?

– Ja, när jag ser hur mina lyssnare resonerar och jag ser deras kraft. Har jag haft en liten del i det så har jag vunnit. Idag frågar inga journalister nya kvinnliga rappare om hur det är att "vara kvinna i branschen". Jag sa att jag skulle svara på den frågan så att nästa generation rappare skulle slippa det.

Eget skivbolag

Det här är också första albumet som hon släpper på sitt egna skivbolag efter att hon i våras bröt med sitt dåvarande management.

– Vi hade fyra helt underbara år, speciellt de två första. Men under de två senare åren kände jag" det är något som inte stämmer". Så jag pratade med mina vänner och vi kom fram till att den här personen inte skulle ändra på sig och då är det bara att lämna, säger Silvana.

Nu är det hon som är chef. Även om Silvana har fler projekt än någonsin på gång (bland annat skriver hon på sitt första TED-talk, ett inspirerande tal på nätet, reds anm.) så har hon ändå mer tid.

– Allt går så smooth! Jag har eliminerat alla mellanhänder och insett att jag älskar business. Jag är lika mycket konstnär som businesswoman. Jag är en rappin CEO.

Nu håller hon på att starta upp ett nytt bolag där alla hennes intressen ska få plats – från utbildning till konst och musik.

– Jag har jobbat stenhårt för att komma hit, att kunna drömma större och förstå vad jag håller på med. Men jag kommer aldrig sluta rappa, det handlar inte om att jag har blivit soft eller mjuk. Respektera en helig moder – det jag har gjort har ingen annan gjort inom svensk rap.

Uppträder i Stockholm den 8 mars

Silvana Imam är aktuell med nya skivan och turnén "Helig moder".

Såhär säger hon om några av låtarna på skivan:

"Med Magi som Orlando (där Beatrice Eli medverkar, reds anmärkning) gick jag tillbaka till hur jag började – med poesin. Den är väldigt poetiskt skriven och det är ett drömbeat. Nenene och Helig moder är riktiga raplåtar. En av mina favoriter är Jag ser ljuset, det är sista låten på skivan."

JUST NU: Flera markbränder i Stockholm

Nyheter Vita luddet gör att elden sprider sig fort – 30-tal bränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08

Nu startar Stockholm ombildningarna

Nyheter ✓Erbjudande har skickats till 12 644 kommunala hyreslägenheter ✓Det här gäller Nu har de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm skickat ut information om ombildningar till cirka 12 644 berörda lägenheter.tisdag 21/5 13:30

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt