Vård. Silviahemmet har boende och verksamhet för demenssjuka. Foto: Daniel Cannervik

Silviahemmets hus förlorar bygglovet

Grannarnas överklagande avslogs av länsstyrelsen. Men nu upphävs bygglovet för Silviahemmets modulhus på Drottningholmsmalmen.

  • Publicerad 11:41, 8 feb 2018

Silviahemmet på Drottningholm har fått sitt bygglov upphävt i en dom i mark- och miljödomstolen. Enligt domstolen skulle de prefabricerade modulhusen inte överensstämma med de krav som finns på bebyggelsen på Malmen.

Flera grannar till demensboendet och verksamheten på Drottningholm har invänt mot byggplanerna för att de strider mot den unika miljön i området. Fastigheterna ligger dessutom på det som på 1700-talet var Drottning Lovisa Ulrikas mullbärsodling, och grannarna menar att sprängningar och schaktning inte tagit hänsyn till denna kulturmark.

LÄS ÄVEN: Drottningen fixar lägenheter för demenssjuka

Under bygglovsprocessen bedömde Ekerös stadsarkitektkontor att byggnadernas gestaltning inte uppfyller detaljplanens intention. Men trots detta beviljade byggnadsnämnden Silviahemmets bygglovsansökan i januari förra året. Husen stod klara under sommaren.

Boenden i området överklagade beslutet, men i mars avvisade länsstyrelsen överklagandena från samtliga klaganden. Nu går alltså domstolen på grannarnas linje och bygglovet upphävs.

Husen är gjorda av BoKlok, vilket är ett boendekoncept utvecklat av Skanska och Ikea.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Klart: Här är första bussen med flexibla nattstopp

Nyheter Nu kan du hoppa av närmare ditt hem I höst ska idén med nattstopp på bussen sjösättas. Först ut att testa den nya idén kan bli buss 396 mellan Bromma och Stenhamra.måndag 21/5 11:45

Renoverade banor ger nystart för tennisklubb

Nyheter Nu blåser Stenhamra tennisklubb liv i en insomnad tradition. På lördag blir det Tennisens dag igen.måndag 21/5 8:36

Oppositionen är redo att styra

Nyheter Ekeröalliansen ska inte luta sig tillbaka och tro att de sitter säkert i förarsätet. Det menar oppositionsrådet Hanna Svensson (S) som laddar för ledning.fredag 18/5 15:02

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter