Simbas sista vila: här ligger Söderorts döda djur

Djurkyrkogården i Nackareservatet är folkkär – och olaglig. "Det är en känslig fråga", säger Arne Selander, ansvarig för reservatets skötsel. Nu ska han försöka göra den officiell.

  • Publicerad 15:51, 27 nov 2015

"Det går som inte att säga att de inte får vara kvar."

Djurkyrkogården ligger vackert till med utsikt över Söderbysjön, på tre kilometers gångavstånd från Bagarmossens centrum. Krattor och vattenkannor står lutade mot ett träd. Hur många som har sin sista vila här är svårräknat då gravarna är placerade huller om buller. Vissa är utmärkta med staket och stora kors, andra bara med en blygsam inplastad lapp och ett ljus.

Men det är minst ett 50-tal aktiva gravplatser. Av allt att döma rör det sig mest om mindre husdjur: kaniner, marsvin, gnagare i största allmänhet.

Glömdes bort i planen

Den äldsta graven med datum är från 2008. Men enligt Arne Selander, entreprenören som ansvarar för skötseln av området, är djurkyrkogården betydligt äldre än så.

– Den är väldigt gammal. Tidigt 80-tal serru. Den fanns här 1994, när man började kika på om det skulle bli reservat. Den glömdes bort när man upprättade skötselplanen. Efter det har de ansvariga blivit tagna på sängen att de missat den. Så formellt finns den inte, berättar Arne Selander.

Enligt honom är det ofta folk där som sköter om gravar och visar respekt för en förlorad familjemedlem. Något som även bekräftas av en förbipasserande golfare – Björkhagens golfklubb är granne – när vi är på besök.

– Jag kan tycka att det är konstigt, men jag antar att det är för barnens skull. Det är en känslig fråga och det går som inte att säga att den inte får vara kvar. Ingen kan irritera sig på att den finns, säger Arne Selander.

Vill göra den officiell

Selander berättar att nästa år ska skötselplanen för Nackareservatet revideras. Då ska han föreslå att djurkyrkogården skrivs in så den blir officiell. Den har ändå funnits så länge och sköts så bra utan krångel av medborgarna.

Får du då egentligen gräva ner djurkadaver hur som helst och var som helst, speciellt i ett skyddat naturområde? Nej, såklart inte.

– Du måste ansöka om det hos länsstyrelsen och få tillstånd. Men eftersom den här delen av reservatet hör till Nacka kommun ligger det hos dem. Fast snackar du med dem så märker du att de inte vill ta i den här heta frågan och de bollar tillbaka till oss. Det är helt klart att de inte vill ta bort den.

Döda djur

Stockholms enda officiella djurkyrkogård ligger i Söderort: bakom Markuskyrkan i Björkhagen.

Där har den legat sedan början av 1980-talet.

Just nu är det ett 70-tal aktiva gravar som sköts om. I snitt är det en begravning i månaden.

Pris: 1 950kr för gravsättning, 250 kr per år för skötsel.

Mest är det hundar och katter, men alla sorts djur förekommer. Kaniner, marsvin, sköldpaddor, och så vidare.

Smådjur behöver inte kremeras. De större blir kremerade och hamnar i urnor.

– Det blir lätt tokigt om människor gör det själva, vilket händer att de gör här. Gräver du för grunt är grävlingar där direkt och sliter upp. Och då får du illaluktande tarmar överallt, säger Lars Kvist från den ideella stiftelse som sköter platsen.

Lärare i Stockholms utsatta områden kan få högre lön

Nyheter Skolborgarrådet om egna förslaget: "Inte helt okomplicerat" För att locka lärare till skolor i Stockholms utsatta områden ska de kunna få extra lönetillägg. Det är ett av förslagen som ska utredas i den nya grönblåa budgeten.måndag 14/10 12:00

Klart: Ordningsvakter till Skarpnäck och Bagis

Nyheter Ska verka i särskilt otrygga delar Skarpnäck och Bagarmossen får kommunala ordningsvakter. Det står klart efter att polisen godkänt en ansökan från staden.måndag 14/10 11:20