Simma genom Djurgården

Upplev Djurgården i öppet vatten. Motion, tävling, simkunnighet och familjefest står i centrum när Aquathlon för andra året arrangeras i det klassiska olympiska vattnet.

  • Publicerad 10:00, 28 jun 2014

Ett förenklat triathlon utan cykel. Så beskrivs Aquathlon som ska hämta sporten till innerstaden och Östermalm. Deltagare får själva välja distans i simning och löpning i en följd eller att endast simma. Men det är familjen som är i fokus på tävlingsdagen den 13 juli.

– Familjen och simkunnighet går som en röd tråd genom arrangemanget. Budskapet är att alla är välkomna samtidigt som det är en internationell tävling. Det ska vara motion för bredden. Hur ofta händer det att motionärer får möjligheten att stå på samma startlinje som elitidrottare, säger tävlingsledaren Anders Björkholm.

Vattnet framför Sjöhistoriska museet och i Djurgårdsbrunnskanalen kommer vara avlyst från all båttrafik mellan 6:30 och 10:00. Det ger en möjlighet att uppleva såväl sporten som naturen på Djurgården. Dessutom i klassiskt vatten. På samma plats som den olympiska simarenan i Stockholm 1912 låg.

– Vi vill lyfta Stockholm som stad och Djurgården som område. Det är fantastisk marknadsföring för en plats som bär på en unik historia, säger Anders Björkholm.

– Förra året påpekade några deltagare att de blev distraherade av miljön. Man blir nog lite hemmablind och förstår inte hur vackert det är här, säger arrangören Carin Björkholm.

Simmar hela sträckan

Elitidrottare, bland annat svenska landslaget i öppet vatten, simmar hela sträckan på fem kilometer. Nybörjare och motionärer kan välja att simma den korta sträckan på en kilometer. Publiken ges även möjlighet att gå med längs vattenkanten under loppet. Och det kommer bjudas på en och annan simspurt.  

– Motion i all ära men det spetsar till sig då och då. Eftersom tävlingen är internationell får man ta med sig sina tider för att kvala in till andra arrangemang. Men det viktiga är att även åskådare ska kunna vara deltagande. Förra året fick vi väldigt bra reaktioner av förbipasserande. Vi tror att det blir fullt av folk och en riktig familjefest, säger Anders Björkholm.  

Samtidigt ska arrangemanget uppmärksamma simsäkerhet. Barn och vuxna ges tillfälle att ta svenska simförbundets nya simmärke ”Vattenprovet Öppet Vatten”.  

– Det är stor skillnad på bassäng och öppet vatten. Simning är en färskvara som man måste hålla i gång. Det är inte bara livsviktigt utan även socialt nödvändigt att behärska det. För att ta märket ska man falla i vattnet, få huvudet under ytan och simma 200 meter, varav 50 är ryggsim i en följd, säger Nathalie Dahlqvist, simmärkesansvarig på Svenska Simförbundet.

Tanken är att tävlingen ska bli tradition.

– Det ska den definitivt bli. Utomlands är det otroligt stort. I Sverige har vi dessutom något som många andra länder saknar: allemansrätten. Vi har en fantastisk natur i innerstaden som vi kan använda bättre för idrott.

Fakta

Mer om tävlingen

Vad: Stockholm Royal Park Aqua­thlon & Swim.

När: Den 13 juli 2014. Masstart klockan 08:00 i vattnet framför Sjöhistoriska museet.

Var: Djurgårdsbrunnskanalen. Starten, växlingsområdet och målgången är framför Sjöhistoriska museet.

Hur: Tävlingen sanktioneras av Svenska Triathlonförbundet och Svenska Simförbundet. Mass-simstart i det klassiska olympiavattnet från 1912 följt av löpning på cykel- och gångvägen runt Djurgårdsbrunnsviken och Djurgårdsbrunnskanalen. Simmarna måste vara uppe ur vattnet senast klockan 10:00. Löpbanan stänger klockan 12:00.

För anmälan och mer information: www.stockholmaquathlon.com


Fler tävlingar och lopp:

Stockholm
ultra marathon

Var: Djurgården/Gärdet

När: 9 augusti

Hur: www.stockholmultra.se

Tjejmilen

Var: Djurgården

När: 6 september

Hur: Mer info på www.tjejmilen.se

Bellmansstafetten

Var: Stora skuggan

När: 20 augusti

Hur: Mer info på www.bellmanstafetten.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56