A-TRAKTOR. Simon från Runby har blingat sin a-traktor med renhorn och mule så här till jul. Foto: Charlotte Arwedsson

Simons a-traktor i Runby utmanar Rudolf med röda mulen

"Rudolf med röda mulen" har så här i juletider fått en konkurrent: Simons a-traktor i Runby. Den är blingad med både renhorn och mule.

  • Publicerad 15:31, 20 dec 2019

Jag har bara julpyntat lite med renhorn och en liten mule.

MAX 30 KM/H. A-traktorer behöver skyltas med "långsamtgående fordon". Simons a-traktor är julblingad med både renhorn och mule längst ram. Foto: Charlotte Arwedsson

Ni har kanske sett den runt Väsby? En svart, ombyggd Volvo 740 med gula detaljer. Sitt nya liv som A-traktor har den tillbringat drygt en månad hos Simon i Runby i Upplands Väsby.

– Vi köpte den färdigkapad, så bakrutan var redan borttagen. Det som jag fick göra sedan var att sätta upp en ny bakre växellåda, eftersom min var trasig, berättar Simon när han parkerar a-traktorn vid Runby torg.

Men en a-traktor får köra i max 30 km i timmen. Hur löser man det?

– Vi monterade in en h-regg, vilket är en elektronisk strypning så att den endast gör 30 km/h.

Kör du alltid med renhorn på?

– Nej det är bara nu till jul. Jag har bara julpyntat lite med renhorn och en liten mule, säger han.

Framtidsplaner?

– Den ska lackeras och byggas om så jag får en bakruta och ett helt tak, sedan får man se vad man mer kommer på, säger han och ler.

RÖD MULE. Simon i Runby har julblingat sin a-traktor med mule och renhorn. Se upp, Rudolf! Foto: Privat

A-traktor

En a-traktor är i Sverige en bil som är registrerad som traktor, efter att ha fått växlarna spärrade och högsta hastigheten begränsad.

Förkortning "A" står för traktor klass A (vägtraktor (numera klass I)), (klass B är jordbrukstraktor (numera klass II)), som numera får köras från 15 års ålder (med AM-körkort).

Källa: Wikipedia

Fler nyheter i Vi i Väsby

Väsbys energi tröt i Piteå

Nyheter Tappade 3–1 till förlust i sudden death Väsby Hockey dukade för tre poäng i söndagens bortamatch mot Piteå, i motsats till dagen innan blev dock tredje perioden den tyngsta. Piteå HC vände och vann i sudden death, 4–3.söndag 19/1 19:10

Väsby vände 0–2 till 3–2 mot Teg

Sport Oliver Horrsell avgjorde i sudden death Backen Oliver Horrsell ordnade extrapoängen för Väsby Hockey i lördagens bortamatch mot Teg. Från egen zon svarade han för en spelvändning, två mot en och avslutade utan assistans till 3–2 i sudden...lördag 18/1 19:30

Här fyndar du i Upplands Väsby

Nyheter Fattiga januari – då kan du shoppa på loppisar och second hand Kläder, prylar, möbler – allt kan du hitta second hand i Väsby. Många tänker "hållbart köpande", men för andra är fattiga januari den månad då plånboken ekar som tommast. Vi i VäsbyDirekt listar fem...fredag 17/1 16:09
Stockholm Direkt