Simons böcker blev prisat rollspel

Rollspelet ”Tales from the loop” utspelar sig på Mälaröarna där ett vardagligt åttiotal möter science fiction-mystik. Nu har spelet rott hem fem guld på rollspelsvärldens Oscarsgala.

  • Publicerad 14:10, 1 sep 2017

Innan saker blir vardagliga ser man det på ett annat sätt. Som barn kan en rostig skördetröska på ett fält vara fascinerande.

Ett dystopiskt åttiotal där Mälaröarnas ängar och skogar befolkas av robotar och rymdskrot – rester från ett övergivet forskningsprojekt.

I den miljön utspelar sig rollspelet ”Tales from the loop” som just har vunnit fem guld-Ennies, rollspelsvärldens motsvarighet till en Oscar.

Det är författaren och illustratören Simon Stålenhag som skapat miljöerna i sina böcker ”Ur varselklotet” och ”Flodskörden”. Han är uppväxt på norra Färingsö och därifrån har han hämtat sin inspiration.  

– Jag är inspirerad av den tiden i livet, och då var jag här mycket. Vi lekte ute mycket. När man hade tittat på film eller spelat tv-spel så tog man det med sig ut i landskapet och det är lite så som bilderna har kommit till.

– Innan saker blir vardagliga ser man det på ett annat sätt. Som barn kan en rostig skördetröska på ett fält vara fascinerande. Det är det som är tjusningen i de här maskinerna. Det finns inte så många vuxna som vet hur en skördetröska fungerar heller, men man kategoriserar den som en tråkig vardagsmaskin som inte är värd att fascineras av.

Att hans böcker blev ett rollspel var mest en slump. Själv har han inte spelat så mycket.

– Förlaget som jag ger ut mina böcker på drivs av ett gäng rollspelsnördar och de ville göra rollspel på det. Jag har gjort lite nya illustrationer och haft åsikter om innehållet, men spelets konstruktion har jag inte haft så mycket att göra med. För mig har konceptet rollspel varit en inspiration, mer än rollspelande i sig.

Spelet matchar boken bra eftersom det är ett äventyrsspel som inte innefattar särskilt mycket våld utan i stället fokuserar på psykologin bakom ungdomarna, menar han.

– Man rollspelar att man leker, kan man nästan säga. Det är inte riktigt så, men nästan.

Spelet och böckerna utspelar sig på ett Mälaröarna för 25 år sedan, men egentligen har inte så mycket förändrats, menar Simon Stålenhag.

– Inte jämfört med andra platser. Här ute leder ju vägen inte någonstans. Det blir ganska konserverat.

”Tales from the loop”

Spelet finansierades genom en så kallad crowdfunding-kampanj, där privatpersoner kunde bidra med pengar för att spelet skulle kunna göras.

Det är ett rollspel där deltagarna antar roller och med tärningar spelar sig framåt i handlingen.

Spelet ges ut av det lilla förlaget Fria ligan och finns på både svenska och engelska.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter