Vill sprida glädje. "Om du kan nå alla med dina ord, varför inte säga nåt bra", säger Niklas Jeng om sin musik. Foto: Claudio Britos

Singelaktuella Niklas Jeng vill få killar att mjukna

Han är norra Botkyrka-rapparen som ska sätta Hallunda på hiphopkartan och få killar att våga visa känslor. Nu släpper Niklas Jeng singeln "Mitt hjärta sjunger". – Jag vill få folk att må bra och sprida good vibes!

  • Publicerad 10:34, 14 nov 2018

Sedan han var tolv år och hans granne hjälpte honom att skriva sin första låt i sin hemmastudio och juluppträdandet på Botkyrka friskola har drömmen varit en karriär inom musiken. Nu är Niklas Jeng, 26, på god väg.

Förra veckan släppte han singeln "Mitt hjärta sjunger", en låt om att vara kär. En låt han hoppas ska få killar att mjukna lite.

– Tyvärr har det varit så att killar ska vara macho, starka och stå ut, inte visa att vi gråter eller säga att vi är kära. Många har fejkleende på sig. Att begränsas av machokulturen är dumt 2018. Om du har känslor, våga visa dem, säger Niklas Jeng.

Bytte till svenska

BotkyrkaDirekt intervjuade Niklas Jeng redan 2014. Då hade han spelat in en mixtape i sin hemmastudio under artistnamnet LaSneek, på engelska. Idag spelar han fortfarande in musiken i hemmastudion, men artistnamnet är hans vanliga namn och han har bytt språk.

– Det känns som att jag borde bygga upp en fanbase här innan jag slår internationellt. Jag har flowet och så på svenska men mycket färre ord! Det lät lite b i början men sen blev jag van och fortsatte, berättar han.

Hans dröm om att få leva på musiken tog ett stort steg i våras när han utsågs till en av de nya musiktalangerna i tävlingen Nästa Nivå. Där blev han coachad av Dani M och Lamix och spelade på festivalen Way out west.

Sluta vara macho. "Mitt hjärta sjunger" handlar om att vara kär och med låten hoppas Niklas uppmuntra killar att visa mer känslor. "Tyvärr har det varit så att killar ska vara macho, starka och stå ut, inte visa att vi gråter eller säga att vi är kära. Våga visa känslor", säger Niklas Jeng. Foto: Claudio Britos

Vill få folk att må bra. "Jag vill få folk att må bra med musiken, vara en del av samhället och hjälpa folk som kämpar med psykisk ohälsa. Och sprida good vibes!" Foto: Claudio Britos

Internationell karriär. Niklas Jeng drömmer om en internationell karriär. Men oavsett vad som händer så kommer han alltid återvända till Botkyrka. Foto: Claudio Britos

Reppar Hallunda

Han är uppväxt i Alby, och har sina grabbar och det mesta av sitt häng där fortfarande. Men han bor i Hallunda och har inget emot att representera orten.

– Alby, Fittja, Norsborg – alla har feta rappare, men inte Hallunda. Jag vet inte vad det beror på. Men jag vill göra det till mitt – så nu har Hallunda också en tung rappare, säger Niklas och skrattar.

Vill sprida good vibes

Texterna är viktiga. Om du kan nå alla med dina ord, varför inte säga nåt bra, förklarar han.

– Det finns många som inte sprider bra budskap. Okej om det är din verklighet, men många gör det för att det är coolt. Jag vill få folk att må bra med musiken, vara en del av samhället och hjälpa folk som kämpar med psykisk ohälsa. Och sprida good vibes!

Han har just lämnat jobbet som fritidsledare på Karsby International School. Där har han kanske sina största fans.

– Jag brukar träffa på barnen här i området. De saknar mig, mina kollegor brukar skicka videos där de dansar till min musik.

Planen är en internationell karriär och att bo och göra musik någon annanstans i världen ett tag. Men norra Botkyrka kommer alltid att vara hemma.

– Oavsett vad som händer så börjar och slutar min historia i norra Botkyrka.

Niklas Jeng

Bor: i Hallunda, uppväxt i Alby

Ålder: 26 år

Aktuell med: singeln "Mitt hjärta sjunger" som släpptes förra veckan.

Bästa Hallundatips: "Kebaben på Hallundagrillen, den är bäst i stan, det är så jävla gott! Men jag äter faktiskt inte kött längre, jag har blivit vegetarian sen åtta månader. När jag jobbade på Karsby var det en elev som var det och han fick mig att inse att jag skulle bli det. Jag tycker inte kött är bra, det är inte nyttigt och jag älskar djur."