Sippan kommer tillbaka

Nu ändrar politikerna i planen för nya Odenplan. Tre nya serveringsbyggnader tillkommer för att det ska bli mer liv på torget. Bland annat återuppstår Vasastadsklassikern Sippans kiosk.

  • Publicerad 16:55, 1 nov 2012

En enig stadsbyggnadsnämnd har bestämt sig för att göra förändringar i förslaget för nya Odenplan. De tycker att det är för lite mötesplatser och serveringar så utöver den enda planerade serveringen ska nu ytterligare tre kiosk- eller serveringsbyggnader ges permanent bygglov i detaljplanen.
- VI vill inte att det ska vara ödsligt, vi har redan mycket döda ytor i stan säger Regina Kevius(M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden. 

Skylten bevarad
Även om möjligheten att skapa tre byggnader till nu kommer finnas är det inte helt säkert att alla blir verklighet. Men helt säkert är att det blir minst en kiosk till. Klassiska Sippans kiosk kommer nämligen att återuppstå när torget återställs, i något uppdaterad version. På grund av slitage sparades inte väggar och tak från den gamla kiosken, så det måste byggas nytt. Men skylten finns bevarad.
- Det finns ett historiskt värde i Sippans kiosk och det var många som hörde av sig och ville ha kvar den, säger Regina Kevius.
Är det inte risk att det blir för lite fria ytor på torget?
- Nja, jag tänker byggnader på 20-25 kvadratmeter så jag tror inte att det är några problem. Men det gäller att man placerar dem på rätt sätt, det är viktigt att det ser snyggt ut också.