Hundpromenad blev stor räddningsinsats

Efter en dramatisk räddningsinsats hittades natten till i lördags en medtagen tonårspojke nedanför Tunberget invid Norrviken.

  • Publicerad 08:35, 6 dec 2017

Halv nio i fredags kväll påbörjade Siri Seger och Astrid Hoem en promenad med hundarna. De två grannarna hade hunnit några meter när de såg en person vingla nedför Kraftverksvägen.

När de möttes såg de att det var en pojke i tonåren. Båda kände omgående oro och vände för att skapa sig en bild av hur han mådde. Efter bästa förmåga svarade han och pekade vartåt han var på väg.

– Vi kände inte igen honom. Det stod klart att han inte visste var han var och behövde hjälp. Samtidigt som vi gick efter ringde Astrid 112 för att tillkalla hjälp, berättar Siri.

Pojken fortsatte in på en återvändsgata, Astrid informerade polisen via mobilen och för bråkdelen av en sekund släppte båda uppsikten. Pojken vek då av in på gatans sista tomt. Där försvann han i kvällsmörkret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett staket utmed tomten är sista stoppet innan ett stup leder ner mot träden invid Norrviken. Uppskattningsvis är fallhöjden 10–20 meter. Där stod Astrid och Siri skärrade vid 21-tiden i fredags. De såg ingenting och hörde inte ett ljud.

Flera grannar slöt upp varav två började ta sig nedför via en "stig" – knappt lämplig ens i dagsljus. Andra stod kvar och försökte lysa ner eller gå runt i närområdet för att se om pojken möjligen lyckats ta sig vid sidan av stupet.

22.17 kom en hundförare. Polishunden distraherades av människor och hundar så Siri och Astrid ombads gå till Siri som bor två hus bort. Därifrån följde de sökandet.

– Polismannens arbete var beundransvärt.

Trots att denne och ett par av grannarna vid tillfällen bara var några meter från pojken i den oländiga terrängen, fick de inte syn på honom. Vid 23.30 kom en helikopter och med hjälp av värmekamera lokaliserades pojken, som låg med fötterna i sjön. Knappt ens då kunde polisen på marken se honom.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Strax före 24.00 tog sig pojken, stöttad av polismannen, uppför slänten till ambulansen. Enligt uppgift hade han skadat huvudet och var nerkyld.

– Det var en lättnad att se honom. Situationen kändes fel från början. Vi ser oss inte som hjältar, vi reagerade med medmänsklighet, säger Astrid.

Direkt efteråt var det otänkbart att försöka sova.

– Då tog vi hundpromenaden, säger Astrid.

Pojken ska ha fått vård under natten. Då inget brott begåtts är inte händelsen ett polisärende.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tonårsflickor misshandlade jämnårig

Nyheter Sex flickor, varav flera bor i Sollentuna, har nu dömts för en misshandel som inträffade för drygt ett år sedan.måndag 22/10 15:00

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37

Ingen skattesänkning i blågröna landstinget i Stockholm

Nyheter LISTA: Fler löften från Alliansen och Miljöpartiet I dag presenteras den nya koalition som ska styra landstinget i Stockholm de kommande fyra åren.måndag 22/10 10:42