Stängd. Mötesplatsen i Storvreten hann inte öppna officiellt förrän beskedet kom att den skulle stänga. Foto: Claudio Britos

Sista helgen för omstridda träffpunkter för unga

Från och med måndag är mötesplatserna för unga vuxna stängda. Men inte förrän tidigast efter sommaren kommer alternativen vara på plats.

  • Publicerad 09:15, 29 mar 2019

Efter många svallvågor i debatten stänger nu de omstridda mötesplatserna för unga vuxna i Alby, Fittja, Norsborg och Storvreten.

Istället ska kommunen satsa på lokala team som söker upp de unga som står utanför studier och jobb. Två så kallade aktivitetshus ska öppna där unga vuxna ska erbjudas schemalagda studie- och jobbaktiviteter. Ett av aktivitetshusen ska öppna i Alby, i Albys hjärtas lokaler. Det andra ska ligga någonstans i Tumba eller Storvreten, men exakt var är ännu inte klart.

– Albys hjärta kommer starta upp i ny tappning efter sommaren, vi siktar på 1 september, men kan inte riktigt spika det än, skriver kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Aslan (S) i ett mejl till BotkyrkaDirekt.

Changers Hub ska utreda

Vad som kommer hända med Ungdomens hus lokaler i Fittja håller fortfarande på att utredas. Organisationen Changers Hub har fått i uppdrag från kommunen att undersöka möjligheterna att starta upp en mötesplats som drivs av medborgare.

Resultatet av den utredningen kommer presenteras för kultur- och fritidsnämnden efter sommaren.

Oavsett vad lokalerna senare kommer användas till kommer Ungdomens hus vara stängd från och med söndag. Var de ungdomar som i dag är här näst intill varje kväll då kommer vara är oklart. Men centrum är en troligt alternativ, tror en del.

– Jag lockades hit för att det är mycket folk här. Och på måndag kommer jag lockas till centrum för att det är mycket folk där. Jag har en lillebror som är 12 år. Han växer upp och letar efter platser att vara på. Jag vill inte att han ska hänga i centrum, säger en 18-årig kille som vill vara anonym.

Vad händer i centrum?

– Du vet vad som händer i centrum. Vi vet alla vad konsekvenserna är.

Kompisarna bredvid honom i soffan håller med. Det är vännerna och stämningen som gör att de kommer till Ungdomens hus, men när de är här får de också hjälp med cv:n och jobbkontakter, berättar de.

– Jag fick hjälp att skriva ett cv här och sedan fick jag jobb. Så man kan säga att jag fick mitt jobb tack vare det här stället. Det är en plats som funkar. Varför ska man stänga den och öppna något annat? säger en av killarna.

Politikerna gör ett misstag, det är killarna övertygade om.

– De har inte alla hästar hemma. Jag röstade på sossarna men nu kommer jag aldrig göra det igen. Jag saknar Palme – vila i frid, brorsan, säger en av dem.

Det har varit moderaterna som tidigare drivit kritiken mot mötesplatser för unga vuxna och menat att särskilt Ungdomens hus i Fittja dragit till sig kriminalitet. Socialdemokraterna försvarade dem länge men gjorde sedan en helomvändning i höstas då beslutet kom att alla mötesplatser skulle stängas.  

S: "De öppna mötesplatserna inte levererat"

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) säger att mötesplatsernas grunduppdrag var att ha en uppsökande verksamhet och erbjuda en brygga tillbaka för ungdomar som inte går på gymnasiet. Det uppdraget har de öppna mötesplatserna inte levererat, menar hon. Istället har de fyllt en funktion som ett offentliga vardagsrum.

– Hade jag hur mycket resurser som helst skulle jag kunna lägga resurser på allt, men mitt uppdrag är att se till att barn och unga klarar grundskolan, kommer in på gymnasiet och faktiskt får ett arbete. Det är då vi vet att man är vaccinerad mot kriminella organisationer, säger hon.

Ungdomens hus i Fittja läggs ner

Kritik mot att mötesplatser för unga vuxna stängs

Plugg och föreningshus ersätter mötesplatser

Utreds. Fittja Ungdomens Hus stänger, men vad som kommer hända med lokalerna är inte klart än. På bilden är Ulla Pålsson, enhetschef och Yilmaz Zengin, föreståndare. Foto: Claudio Britos

Pressad. Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) mötte en sal full med ledsna och kritiska ungdomar, fritidsledare och föreningsmänniskor i december. Foto: Petter Beckman