En fot i arbetslivet. Nu är det hög tid för ungdomar att söka sommarjobb eller ferietjänster i Täby Danderyd. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Karin Nilsson

Sista rycket: Hög tid att söka sommarjobb

Trots att solen precis har hunnit titta fram är det hög tid att söka sommarjobb för Täbys och Danderyds ungdomar.

  • Publicerad 16:52, 1 mar 2019

Nu är det hög tid för ungdomar i Täby och Danderyd att söka sommarjobb i sin kommun. Annonserna ligger ute och det är högt söktryck. I Täby ligger ungefär 70 sommarjobbsplatser ute, men förra året sökte över 300 ungdomar tjänsterna. Det berättar Marie Tilly, som är ansvarig för sommarjobben i Täby.

– Vi kommer att titta igenom alla ansökningar men vi prioriterar de som har svårt att komma ut i arbetslivet. Funktionshindrade, ensamkommande ungdomar och ungdomar med sociala svårigheter och andra hinder, säger Marie Tilly.

Danderyd lottar ut platserna till feriearbete, som det kallas, genom en databas. Ett undantag görs dock för de som inte tidigare arbetat för kommunen – de prioriteras i urvalet.

De ska få en kick

Tanken med sommarjobben och ferietjänsterna är att ungdomar ska få en fot in i arbetslivet. Alla arbeten görs på kommunala verksamheter och lönen varierar beroende på vilken kommun man ska jobba i och ålder. Den ligger i snitt mellan åttio och hundra kronor, plus semesterersättning.

– Tanken är att ungdomarna får en kick, de kommer ut på arbetsmarknaden och skaffar sig yrkeskunskaper, säger Marie Tilly.

Eftersom söktrycket är så högt, har ni funderat på att öka antalet platser?

– Vi har ökat platserna sedan 2016, då fanns enbart 40 stycken. Många som söker har även sökt andra sommarjobb i kommunen eller någon annanstans. Men det är så att det inte räcker till alla och många är utan jobb.

Har du något råd att ge föräldrar och ungdomar som vill ha ett sommarjobb?

– Ring och gå runt och visa att du finns. Våga även tänka om. Om du kommer till en matvarubutik så kanske du inte får sitta i kassan, men det kan finnas andra jobb att göra, så som att plocka varor, säger Marie Tilly.

Så söker du i Danderyd

I Danderyd kan du som vill ha sommarjobb söka så kallat feriearbete. Då arbetar du tillsammans med en handledare under tre veckor. Det kan gälla arbete på förskola, äldreomsorg eller kontorsarbete.

I år finns det tre sökbara perioder. Period ett är från 17 juni till 5 juli. Period två är från 8 juli till den 26 juli och period tre är från den 29 juli till den 16 augusti. ​

Ansökningsperioden är fram tills den 4 mars. Du ansöker genom datasystemet Feriebas som finns på kommunens hemsida.

Så söker du Täby

I Täby finns det både sommarjobb och "sommarvärd" att söka i år. Vill du söka sommarjobb så måste du ha gått ut årskurs 9 eller gå i ettan eller tvåan på gymnasiet. Jobben finns inom de kommunala verksamheterna och i kommunens föreningsliv. De som har svårt att hitta sommarjobb på egen hand prioriteras.

För att kunna söka sommarvärdsjobben så måste du vara 18-20 år. Har du arbetat som fritidsledare tidigare så är det positivt.

Jobben finns tillgängliga att söka fram tills den 31 mars.

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10

Norrorts äldsta kändis firar 1000 år

Nyheter Firas. Estrid hyllas med musik på Runrikets dag Många Norrortsbor har nog hört talas om henne – Estrid, den mäktiga kvinnan från vikingatiden. På Runrikets dag nu i maj firas hennes 1000-årsdag. Men hur blev hon en kändis? Vi frågar arkeologen...måndag 20/5 11:40
Stockholm Direkt