En fot i arbetslivet. Nu är det hög tid för ungdomar att söka sommarjobb eller ferietjänster i Täby Danderyd. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Karin Nilsson

Sista rycket: Hög tid att söka sommarjobb

Trots att solen precis har hunnit titta fram är det hög tid att söka sommarjobb för Täbys och Danderyds ungdomar.

  • Publicerad 16:52, 1 mar 2019

Nu är det hög tid för ungdomar i Täby och Danderyd att söka sommarjobb i sin kommun. Annonserna ligger ute och det är högt söktryck. I Täby ligger ungefär 70 sommarjobbsplatser ute, men förra året sökte över 300 ungdomar tjänsterna. Det berättar Marie Tilly, som är ansvarig för sommarjobben i Täby.

– Vi kommer att titta igenom alla ansökningar men vi prioriterar de som har svårt att komma ut i arbetslivet. Funktionshindrade, ensamkommande ungdomar och ungdomar med sociala svårigheter och andra hinder, säger Marie Tilly.

Danderyd lottar ut platserna till feriearbete, som det kallas, genom en databas. Ett undantag görs dock för de som inte tidigare arbetat för kommunen – de prioriteras i urvalet.

De ska få en kick

Tanken med sommarjobben och ferietjänsterna är att ungdomar ska få en fot in i arbetslivet. Alla arbeten görs på kommunala verksamheter och lönen varierar beroende på vilken kommun man ska jobba i och ålder. Den ligger i snitt mellan åttio och hundra kronor, plus semesterersättning.

– Tanken är att ungdomarna får en kick, de kommer ut på arbetsmarknaden och skaffar sig yrkeskunskaper, säger Marie Tilly.

Eftersom söktrycket är så högt, har ni funderat på att öka antalet platser?

– Vi har ökat platserna sedan 2016, då fanns enbart 40 stycken. Många som söker har även sökt andra sommarjobb i kommunen eller någon annanstans. Men det är så att det inte räcker till alla och många är utan jobb.

Har du något råd att ge föräldrar och ungdomar som vill ha ett sommarjobb?

– Ring och gå runt och visa att du finns. Våga även tänka om. Om du kommer till en matvarubutik så kanske du inte får sitta i kassan, men det kan finnas andra jobb att göra, så som att plocka varor, säger Marie Tilly.

Så söker du i Danderyd

I Danderyd kan du som vill ha sommarjobb söka så kallat feriearbete. Då arbetar du tillsammans med en handledare under tre veckor. Det kan gälla arbete på förskola, äldreomsorg eller kontorsarbete.

I år finns det tre sökbara perioder. Period ett är från 17 juni till 5 juli. Period två är från 8 juli till den 26 juli och period tre är från den 29 juli till den 16 augusti. ​

Ansökningsperioden är fram tills den 4 mars. Du ansöker genom datasystemet Feriebas som finns på kommunens hemsida.

Så söker du Täby

I Täby finns det både sommarjobb och "sommarvärd" att söka i år. Vill du söka sommarjobb så måste du ha gått ut årskurs 9 eller gå i ettan eller tvåan på gymnasiet. Jobben finns inom de kommunala verksamheterna och i kommunens föreningsliv. De som har svårt att hitta sommarjobb på egen hand prioriteras.

För att kunna söka sommarvärdsjobben så måste du vara 18-20 år. Har du arbetat som fritidsledare tidigare så är det positivt.

Jobben finns tillgängliga att söka fram tills den 31 mars.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kaffe och mjölksyra när Täbys värstinglopp ska testas

Nyheter Laddar upp för deltagarrekord Ett säkert vårtecken är alla joggare som dyker upp i löparspåren. Den uthålligaste sorten kan du stöta på i Täby den 31 mars, när banorna ska provspringas inför Täby Extreme Challenge.onsdag 20/3 16:43

Kafé sålde köpejuice som färskpressad

Nyheter "Var en rolig grej" Café Mj´s i Mörby centrum saluförde juice som "vår egna färskpressade juice". Men när kommunens inspektörer var på plats upptäckte man att det var färdigköpt juice från en annan tillverkare i...onsdag 20/3 15:00