SLÅTTERFIGUR 2018. Estrid, med Odens gris Särimner och Tors trebenta bock Tanngrisner, Foto: Jonas Carlsson

Sista sommaren med slåtterfiguren vid E4

Femte året – och kanske sista. I sommar sätts som vanligt de stora slåtterfigurerna av hö och gräs upp vid E4 i höjd med Väsby. Men om ingen tar över bryts traditionen.

  • Publicerad 13:53, 27 jun 2019

Det kräver mycket jobb och engagemang.

Om några veckor sätter årets slåtter, avverkning av högt gräs som ska bli hö till foder, utmed E4 i gång. I vanlig ordning överraskar Upplands Väsby kommun motorvägsbilisterna med en speciellt designad hässja – i år i form av... Ja, det blir en överraskning.

Men årets slåtterfigurer kan komma att bli de sista.

– Det kräver mycket jobb och engagemang. Dessutom finns det mycket knappt om utrymme i budgeten när kommunen ska spara, säger Nils Odén, stadsträdgårdsmästare på Upplands Väsby kommun.

Nordsvenska hästar

Slåttern utmed E4 görs även i år av de nordsvenska hästarna Carltex, Boyar, Camitza och Velina. Och som alltid med Annelie Sjödin och Lasse Wiqvist från Järva Trädvårdscenter vid tömmarna. Det är nu femte året i rad de slåttar dessa ängsmarker och gräset och örterna får bli till figurer från vår forntidshistoria – medan fröerna från slåttern gror i världens kanske en dag längsta blomsteräng/”spridningskorridor” för bin och fjärilar: Livslinjen – från Ulriksdal till Arlanda.

Först ut av slåtterskulpturerna var de långhåriga urkorna Audhumbla och Audhumble 2015, sen kom bondeparet Ave och Amma, 2016. Därefter krigaren Ragnvald av den berömda Runbyätten, 2017. Men hans fostermor Estrid, med Odens gris Särimner och Tors trebenta bock Tanngrisner, kom för att hämta honom en stekhet sommardag 2018. Och blev sedan kvar utmed farleden.

Extra spektakulärt

Den 18 juli – på Tors dag – får vi veta mer, enligt Nils Odén. Både han och Annelie Sjödin utlovar något extra spektakulärt i år, ett slags grande finale.

– Det kommer att kräva en hel del förarbete, men det bli väldigt häftigt när det är klart. Och vissa figurer kommer kanske att återuppstå, säger Annelie Sjödin lite hemlighetsfullt.

Även om kommunen nu avslutar sitt engagemang i slåtterfigurerna öppnar Nils Odén för en eventuell fortsättning.

– Om någon förening eller organisation vill ta över så säger jag inte nej.

Livslinjen – världens längsta blomsteräng

Den biologiska mångfaldeng har det senaste seklet utarmats i Sverige, till stor del beroende på moderniseringen av jord- och skogsbruket. En av de artrikaste biotoperna är den traditionellt hävdade slåtterängen.

Projektet ”Livslinjen – världens längsta blomsteräng” har initierats av Väsbys stadsträdgårdsmästare Nils Odén för att återskapa en sammanhängande blomsteräng genom en hel kommun. Det ska gå att cykla utmed den, och längs hela stråket finns holkar för både fåglar och insekter uppsatta; Livslinjen är tänkt att fungera som en spridningskorridor för flora och fauna.

Kommunerna Stockholm, Solna, Sollentuna, Järfälla och Sigtuna är inbjudna att delta i projektet.

Slåtter

HÄSSJA: Träställning med tvärsgående ribbor som används för att hänga upp gräs på tork.
SLÅTTER: Avverkning av högt gräs som ska bli hö till foder till nötkreatur, hästar och får.
SLÅTTERBALK: En "gräsklippar”-balk som när den dras framåt kapar gräset.
LIE: Manuellt redskap som används för att kapa högt gräs.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt