Omdebatterad. Åsikterna om Astoriahusets flygel går minst sagt isär. Foto: Anna Sandqvist

Sista striden om Astoriahusets flygel

I morgon klubbas bygglovet för Astoriahusets flygel – om inte Liberalerna lyckas stoppa planerna. Partiet anser att bygglovet strider mot detaljplanen.

  • Publicerad 14:21, 22 mar 2018

När frågan om bygglov tas upp i stadsbyggnadsnämnden i morgon torsdag kommer Liberalerna kontra med att föreslå att ansökan avslås.

I korthet handlar partiets invändningar om tre punkter:

* Höjden överskrider byggrätten med 1,1 meter.

* Materialet har bytts från tomban (gyllene mässing och kopparlegering) till tegel.

* Sofi Almqvists plats som var en integrerad del av förslaget utgår.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Efter vår analys konstaterar vi att det är ett brott mot PBL att bevilja bygglov. Med tanke på hur mycket kritik som riktats mot projektet från Skönhetsrådet, Stadsmuseet och inte minst från en stark opinion så är även en liten avvikelse som höjden allvarlig, menar Björn Ljung (L) och tillägger att det finns ytterligare en punkt på listan.

– Den sammantagna bedömningen är det fjärde skälet, säger han.

Han är dock medveten om att det kommer bli svårt att hindra bygglovet från att klubbas.

– Vi går fram själva och vet inte om någon annan kommer stödja detta, vilket är överraskande. Om man nu ska vara noga med hur vi hanterar de kulturhistoriska byggnaderna i staden måste man göra det hela vägen. De andra gör fel om de väljer att rösta igenom bygglovet, säger Björn Ljung.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) skriver i ett mejl att bygglovet håller sig inom detaljplanen, med en mindre avvikelse i form av ett räcke, och ska godkännas enligt gällande regler.

"Jag tycker det nya fasadmaterialet anpassar sig bra till omgivningen och har potential att åldras på ett fint sätt. Det är juridisk bedömning i enlighet med PBL, små avvikelser från detaljplan ryms inom lagen. Fasadmaterialet har aldrig reglerats i planen", skriver han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fastigheten heter Riddaren 18 och ligger på Nybrogatan 15-17 och har anor från 1870-talet.

Projektet består av två delar. Den ena innebär att den del av fastigheten som vetter mot Nybrogatan, med den välkända Astoria-entrén, genomgår en omfattande restaurering och görs om till sin ursprungliga funktion som bostadshus. I bottenvåningen ges plats för restaurang och butiker.

Striden handlar främst om rivningen av flygeln, den del av fastigheten, som vetter mot gränden. Fastighetsägaren Humlegården vill ersätta den gamla byggnaden med en ny.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm City öppnar i slutet av veckan

Nyheter Det värsta rulltrappshaveriet snart över 33 rulltrappor av de inspekterade rulltrapporna på Stockholm City är utan anmärkningar och i slutet av veckan kan stationen öppna igen efter att ha varit stängd en dryg vecka.måndag 23/7 9:19

Här kan Stockholm få nya badplatser

Nyheter Fyra nya kommunala bad är på gång För ett år sedan efterlyste staden förslag på nya badplatser i Stockholm via StockholmDirekt. Nu utreds fyra platser.måndag 23/7 7:30