Sista striden om jättespa i Kungens kurva

Trots stämningshot och försenade planer lever drömmen om "Sveriges modernaste badanläggning och hotell" i Kungens kurva vidare. Nu står slutstriden mellan två bolag med storslagna planer.

  • Publicerad 16:48, 2 feb 2018

Kurland GMBH:s förslag

Hotell med 300 rum och 84 lägenheter för andelsboende.

1500 m² stor konferensanläggning

13 030 m² stor vattenpark och spa

4 000 m² stor aktivitetspark

Inomhustorg med restauranger och butiker

Visa merVisa mindre

Pioneer capitals förslag

Hotell i två skrapor som kallas ”Uddungarna”. 220–300 rum och eventuellt studentboende, vård- och omsorgsboende, samhällsservice och kontor.

Äventyrsbad och spa-anläggning med gym och upplevelseer för hela familjen.

Grönt utomhustorg som ska möjliggöra torghandel och evenemang.

Handel, restauranger, kaféer och multikulturell saluhall.

Visa merVisa mindre

Foto: Huddinge kommun

Under årets första månader ställs två idéer om Kungens kurvas framtid mot varandra. Då ska Huddinge kommuns tävling om vilken exploatör som ska bygga den nya anläggningen för spa, hotell och konferens i Kungens kurva att avgöras.

Visionen är ”Sveriges modernaste badanläggning och hotell”.

Den 15 oktober var det deadline för att komma in med tävlingsbidrag. När dagen kom var två exploatörer med i matchen: Kurland GMBH i ena ringhörnan och Pioneer Capital och NCC i den andra. Båda har planer på äventyrsbad, spa, hotell, konferens och shopping.

Snart ska ärendet upp i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

En ny anläggning för spa, hotell och konferens bakom Heron city i Kungens kurva har varit på tapeten ända sedan 2011. Men exploatören som fick uppdraget att bygga anläggningen, Espa Invest Oy, lyckades aldrig ro projektet i hamn.

I somras gick därför Huddinge kommun ut med en ny idétävling för exploatörer. Det gillade inte Espa Invest Oy som hade varit med och bekostat och tagit fram den förra detaljplanen. Men företagets hot att stämma kommunen blev aldrig verklighet.

Kurland vs. Pioneer

Nu ställs det norska bolaget Pioneer Capital och NCC mot det tysk-österrikiska bolaget Kurland GMBH. Kurland som råkar ha samma vd som det nobbade bolaget Espa: Esa Ranta.

Kurland är ett tysk-österrikiskt företag som har byggt spa-anläggningar runt om i hela världen. Bland annat står de bakom Copper hill mountain lodge i Åre och Divya spa och wellness i Borås.

Pioneer äger redan en fastighet intill och hade tillsammans med NCC redan långt gångna planer för det nya spa-komplexet när tävlingen utlystes.

Båda exploatörerna följer kommunens önskemål och presenterar planer på hotell, äventyrsbad, spa, restauranger och butiker. Men en stor skillnad hittar man i företagens planer för det centrala torget.

Medan Kurland presenterar ett inomhustorg med shopping och restauranger runt, presenterar Pioneer ett torg utomhus som öppnar sig mot Månskärsvägen, som ska omvandlas till stadsgata. I Pioneers vision ska det förutom butiker och restauranger finnas en multikulturell saluhall intill torget.

Vårdcentral och sport

Pioneer äger även en fastighet på andra sidan Mångskärsvägen. Där tänker sig bolaget bland annat kommersiella lokaler, vårdcentral och en multisporthall. Bolaget håller dessutom redan på att planera ett så kallat geolager under mark för att kunna lagra spillvärme från fastigheterna och fjärrvärmeverk i närheten.

Pioneer flörtar med Huddingeborna med sitt namnval för deras planerade hotellskrapa, som de vill de döpa till ”Uddungarna”. Uddungarna var namnet på de som bodde på udden där dagens Vårby ligger. Det är troligen därifrån namnet Huddinge kommer.

Skrapan består av två höghus som sitter ihop med en mellanbyggnad högt upp på huskropparna. Byggnaderna bildar alltså ett ”H”.

Namnet Huddinge antas komma från ”Uddungarna”, som var namnet på dem som bodde på udden i dagens Vårby under brons- och järnåldern. Höghusen ska rymma 220–300 rum.

Även Kurland presenterar ett höghus för 300 rum plus 84 lägenheter för andelsboende. Deras är ett trekantigt höghus som planeras bli 18 våningar högt.

Detaljplanen pausad

Eftersom det tidigare markanvisningsavtalet med Espa gick ut har detaljplanearbetet pausats. Det kommer återupptas igen då en exploatör har utsetts.

Arbetet med detaljplanen kommer då att bli ett samarbete mellan kommunen och bolaget bakom den vinnande idén. Förslagen kan då komma att omarbetas för att passa kommunens vilja.