Maiwand Akbari, Mahmood Rezaie och Najaf Ahmadi var på plats och skyddade demonstrationen igår. Foto: Sacharias Källdén

Sittstrejkarna på Mynttorget efter attacken: "Vi reagerade med kärlek"

En fredlig demonstration på Mynttorget med ensamkommande ungdomar attackerades i går kväll med pyroteknik och gas. "När vi såg att nazister kom reagerade vi med kärlek", säger en av demonstranterna på plats på onsdagsmorgonen.

  • Publicerad 12:27, 9 aug 2017

Det var vid 20-tiden tiden på tisdagskvällen som en fredlig sittstrejk på mynttorget attackerades av en grupp på 17-18 personer. Gruppen kastade bland annat pyroteknik mot demonstranterna och uppträdde våldsamt på platsen.

Mahmood Rezaie, 17, som har sittdemonstrerat på Mynttorget sedan i lördags befann sig på plats när det hände.

– Rasister attackerade oss och försökte göra illa våra ungdomar, men de lyckades inte. När vi såg att nazister kom reagerade vi med kärlek. De kastade gas. Vi försökte vara lugna och ta hand om varandra, säger Mahmood Rezaie.

"Vi är oroliga"

Enligt polisen skadades ett flertal av demonstranterna vid attacken, dock lindrigt.

– Tre personer mådde illa, en mådde jätteilla på grund av gasen tror jag, säger Mahmood Rezaie.

Demonstranterna är nu oroliga för vad som kan komma att hända.

– Jag känner att det är jättejobbigt att vara i den här situationen. Vi är oroliga och vi är rädda för vad som kommer hända. Vi vill att alla de som stödjer mänskliga rättigheter och människors lika värde kommer hit. Vi behöver deras stöd. Och det är dags att Migrationsverkets Mikael Ribbenvik kommer hit och pratar med oss, säger Mahmood Rezaie.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Polisen stärker närvaron

Enligt polisens presstalesman Lars Byström avlägsnades ett 15-tal personer från platsen och en utredning om misshandel har nu inletts. Inga personer har ännu gripits.

Polisen stärkte under kvällen och natten sin närvaro vid Mynttorget. Den extra bevakningen kommer även att pågå under onsdagen.

– Situationen är just nu lugn på platsen, säger Lars Byström.

Demonstrationen är organiserad av ensamkommande ungdomar som protesterar mot den senaste tidens utvisningar till Afghanistan, en plats som de anser är för farlig. Polisen vill inte kommentera vilken grupp som låg bakom attacken. Men en organisation med nazistiska kopplingar har på sin hemsida tagit på sig händelsen. Enligt Dagens Nyheter visar bilder hur flera av de som gick till attack bär tröjor med kopplingar till organisationen.

Malin Nordkvist gick till Mynttorget för att stötta igårkväll och imorse. Foto: Sacharias Källdén

Åsa Lindhagen (mp) på plats på Mynttorget på onsdagsmorgonen. Foto: Sacharias Källdén

"Kom hit!"

Flera personer slöt efter attacken upp för att visa sitt stöd för demonstranterna.

Malin Nordkvist, 37, servitris från Värmdö kom hit direkt efter jobbet igår kväll.

– Det kändes förjävligt att det får hända. Men det var fantastiskt på plats, massor av folk hade slutit upp. Det var helt proppfullt och en bra stämning, säger hon.

Nu är hon tillbaka på onsdagsmorgonen.

– Jag är här för att det behövdes folk som stöttar. Det räckte inte att trycka på en gilla-knapp. Tänker att jag ska sitta och snacka med dom. Om jag jag har något att säga till folk? Kom hit! Det är inte mer komplicerat än så, säger hon.

Foto: Sacharias Källdén

"Känner stor ilska"

Även Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen (mp) befann sig i morse på Mynttorget för att visa sitt stöd.

Vad där din känsla en morgon som denna?

– Jag känner ju stor ilska över den här attacken och att vi har ungdomar som inte vill göra något annat än att helt enkelt visa vad de tycker och göra sin röst hörd. Att de i Sverige 2017 inte för göra det utan att bli attackerade av nazister tycker jag är fruktansvärt, säger hon.

Vad kan du som socialborgarråd göra åt situationen?

– Vi jobbar i Stockholm på olika sätt med de ensamkommande barn som bor i vår stad. Och samarbete med civilsamhället är en viktigt del för de ungdomar som kommer hit. Vii ska på kommunal nivå göra det bästa vi kan för att ge stöd åt de ungdomar som finns i vår stad. Men de frågor som är här är nationella frågor som handlar om människor ska få stanna i Sverige eller inte.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.