Vasastadsprofilen och hovsångerskan Siv Wennberg har hunnit fylla 73 men tänker inte lägga av för det. Foto: Johann Bernövall

Sivan-Divan hyllar kompositör med konsert

Siv Wennberg är operadivan från Timrå som bott i Vasastan i snart 50 år. Nu är hon åter aktuell med en hyllningskonsert till kompositören Emil Sjögren.

  • Publicerad 17:05, 3 sep 2018

Siv "Sivan-Divan" Wennberg fick sitt smeknamn som återkommande gäst i Robert Aschbergs tv-program på 1990-talet. Betydligt längre tillbaka än så, 1918, gick en annan stor musikprofil i Stockholm ur tiden. Kompositören Emil Sjögren hyllas av Siv Wennberg med en hyllningskonsert i S:t Johannes kyrka. En kyrka där Emil Sjögren själv var organist en gång i tiden.

– Han var en speciell man som skrev fantastisk musik. Nu när det är 100 år sedan han gick bort känns det fantastiskt att kunna göra den här hyllningen på mitt eget vis, säger Siv Wennberg och förklarar att hon inte bara sjunger under sina konserter. Hon berättar även historier om musiken och personerna bakom den.

Hovsångerskan Siv Wennberg firar 45 år i Vasastan

För många idag är Emil Sjögren ett relativt okänt namn. Kan det rent av vara så att han är bortglömd? Nja, menar Siv Wennberg.

– På sätt och vis kanske. Samtidigt är han en av de stora inom den klassiska musiken. Musiken är mycket romantisk, säger hon.

Siv Wennberg har turnerat och sålt mängder av skivor runt om i världen. Och ännu har hon ingen plan på att lägga ner verksamheten som operadiva.

– Jag har bestämt mig för att fortsätta till 2022, då kommer jag tangera Nicolai Gedda i antal år som aktiv. Och det känns som att jag kommer klara det. Jag är mycket frisk!

Konserten innehåller utöver Emil Sjögrens musik även verk av Wagner och en hyllning till Birgit Nilsson. Ackompanjerar gör organisten Sigvard Selinus. Konserten spelas i S:t Johannes kyrka på lördag 8 september klockan 16 och sedan på flera andra platser runt om i Stockholmsregionen i höst.