Leverantörsbyte. Patienterna på Capio Vårdcentral Bro ska fortsatt kunna ta prover där. Foto: Mostphotos

”Självklart kommer vi att ha labb på vårdcentralen”

Karolinska laboriatoriet stänger i Bro den 26 april, men Capio Vårdcentral Bro kommer fortfarande att erbjuda provtagning. Den 27 april tar Unilabs över.

  • Publicerad 15:54, 10 apr 2019

I slutet på mars trillade ett brev ner i Brobors brevlådor från Karolinska universitetslaboriatoriet. I brevet stod att laboriatoriet i Bro ska avvecklas, och det här har skapat oro. Var ska man nu kunna ta sina prover? Ska de äldre behöva åka långt?

Men labbet kommer att finnas kvar, det byter bara underleverantör.

– Självklart kommer vi att fortsätta erbjuda labb på vårdcentralen, säger Karin Steinberg, regionschef på Capio närsjukvård.

”Kan bli lite stökigt”

Hon förklarar att bytet av underleverantör från Karolinska till Unilabs beror på en upphandling som Region Stockholm gjorde förra året av nya labbleverantörer i Stockholms olika geografiska områden.

– Det kan bli lite stökigt på vägen, men vi har ingen avsikt att inte ha provtagning på Bro vårdcentral. För oss är det viktigt att patienter får hjälp hos oss och heltäckande vård. Ett labb kommer att finnas med vårdpersonal som tar emot dem som kommer för provtagning, säger Karin Steinberg.

Karolinska bidrar i dialog

Just nu förhandlar Capio med Unilabs kring detaljer. Karolinska universitetslaboriatoriet är också med och för dialog inför själva överlämningen.

– Vi bidrar för att övergången ska gå så smidigt som möjligt, säger Joachim Lundahl, ställföreträdande funktionschef på Karolinska universitetslaboratoriet.

Han berättar att Karolinska har haft uppdraget att erbjuda laboratoriemedicinsk service i Bro fram till nu, men nu kliver de alltså av och Unilabs ska i stället ta det ansvaret, precis som i resten av västra Stockholm.

– Om det kommer att se likadant ut som det har gjort hittills kan jag inte svara på. Det är beklagansvärt förstås att det blev otydligheter och mycket frågor, säger Joachim Lundahl.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt