Sollentuna kommun når inte målet att toppa cykelfrämjandets mätning i år - men intar en topposition på plats sex i landet. Foto: Sanna Källdén

Sjätte bäst i Sverige på cykel

Cykelfrämjandet har presenterat sin årliga mätning över cykelfrämjande kommuner. Sollentuna intar topposition – sjätte placering – och för en vecka sedan lanserades det senaste projektet.

  • Publicerad 08:30, 29 maj 2019

I september börjar Sollentunas nya cykelprojekt.

Då ska åtta personer ställa bilen hemma och istället ta elcykeln till jobbet under en period på fyra veckor. Gunilla Sandin, projektledare och trafikplanerare i kommunen, berättar att målet är att visa elcykeln som ett alternativt färdmedel till bil.

– Vi hoppas att deltagarna sedan fortsätter ta cykeln till jobbet och sprider sina upplevelse vidare till andra personer, säger hon.

Över ett 50-tal personer har redan ansökt om att delta.

– Det känns jätteroligt. Elcykeln är ett potentiellt färdmedel för många som annars kör bil, och målet med det här är helt enkelt att uppmuntra fler att ta cykeln.

Nu har Cykelfrämjandet publicerat sin granskning av kommunernas arbete med cykelfrågor. Sollentuna har varit med i mätningen sedan 2013 och har klättrat flera placeringar de senaste åren.

Cykelfrämjandet i Sollentuna

I årets mätning utsågs kommunen till den sjätte bästa i Sverige (Uppsala vann för andra året i rad) för sitt arbete för att främja cyklandet i kommunen. 2016 meddelade Sollentuna till Cykelfrämjandet att ambitionen var att toppa mätningen 2019.

Mårten Johansson, trafikplanerare och cykelsamordnare.

– Det känns kul, så klart, att vi kommer så högt i placeringen. Det visar också att vi har väldigt bra förutsättningar för att bli en ännu bättre cykelkommun, säger han.

För närvarande sammanställs resultaten från det senaste projektet, vintercyklist.

Projektet har pågått under vintern där 60 personer (av 450 sökande) har åtagit sig att under fyra månader cykla en viss sträcka varje vecka. Gruppen med deltagare har sedan sammanställt sina upplevelser – alltså hur det är att cykla i Sollentuna under vintern.

2014 antogs även en cykelplan av kommunen – som håller på att revideras.

En omfattande undersökning av resevanor, med 5 000 deltagande, från Sollentuna ska skapa ett underlag för en ny cykelplan 5 år framöver.

Ambitionen till 2020 är att toppa Cykelfrämjandets mätning.

– Vi lägger lite extra krut i år, säger Mårten Johansson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Pyntad gran i skogen sprider julkänsla i Sollentuna

Nyheter Hundägaren Gunillas härliga upptäckt under promenaden När Sollentunabon ­Gunilla Puck Ekberg gick på promenad med hunden Ester fick det sig en glad överraskning. Inne i skogen hittade de en pyntad gran.fredag 13/12 16:30

Första besöket i nya Töjnaskolan

Nyheter "Jag trodde inte att det skulle vara så här stort" Om ett halvår öppnar nya Töjnaskolan som kommer att kunna ta emot uppemot 800 elever.fredag 13/12 12:30

"Den blå katedralen" flyttas från Edsvik

Nyheter "Jag börjar bli lite less på den" "Den blå katedralen" flyttas från Stallbacken och får ett nytt hem utanför Oxelösund.torsdag 12/12 16:13
Stockholm Direkt