Sollentuna kommun når inte målet att toppa cykelfrämjandets mätning i år - men intar en topposition på plats sex i landet. Foto: Sanna Källdén

Sjätte bäst i Sverige på cykel

Cykelfrämjandet har presenterat sin årliga mätning över cykelfrämjande kommuner. Sollentuna intar topposition – sjätte placering – och för en vecka sedan lanserades det senaste projektet.

  • Publicerad 08:30, 29 maj 2019

I september börjar Sollentunas nya cykelprojekt.

Då ska åtta personer ställa bilen hemma och istället ta elcykeln till jobbet under en period på fyra veckor. Gunilla Sandin, projektledare och trafikplanerare i kommunen, berättar att målet är att visa elcykeln som ett alternativt färdmedel till bil.

– Vi hoppas att deltagarna sedan fortsätter ta cykeln till jobbet och sprider sina upplevelse vidare till andra personer, säger hon.

Över ett 50-tal personer har redan ansökt om att delta.

– Det känns jätteroligt. Elcykeln är ett potentiellt färdmedel för många som annars kör bil, och målet med det här är helt enkelt att uppmuntra fler att ta cykeln.

Nu har Cykelfrämjandet publicerat sin granskning av kommunernas arbete med cykelfrågor. Sollentuna har varit med i mätningen sedan 2013 och har klättrat flera placeringar de senaste åren.

Cykelfrämjandet i Sollentuna

I årets mätning utsågs kommunen till den sjätte bästa i Sverige (Uppsala vann för andra året i rad) för sitt arbete för att främja cyklandet i kommunen. 2016 meddelade Sollentuna till Cykelfrämjandet att ambitionen var att toppa mätningen 2019.

Mårten Johansson, trafikplanerare och cykelsamordnare.

– Det känns kul, så klart, att vi kommer så högt i placeringen. Det visar också att vi har väldigt bra förutsättningar för att bli en ännu bättre cykelkommun, säger han.

För närvarande sammanställs resultaten från det senaste projektet, vintercyklist.

Projektet har pågått under vintern där 60 personer (av 450 sökande) har åtagit sig att under fyra månader cykla en viss sträcka varje vecka. Gruppen med deltagare har sedan sammanställt sina upplevelser – alltså hur det är att cykla i Sollentuna under vintern.

2014 antogs även en cykelplan av kommunen – som håller på att revideras.

En omfattande undersökning av resevanor, med 5 000 deltagande, från Sollentuna ska skapa ett underlag för en ny cykelplan 5 år framöver.

Ambitionen till 2020 är att toppa Cykelfrämjandets mätning.

– Vi lägger lite extra krut i år, säger Mårten Johansson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt