Foto: Claudio Britos

Sjödalsgymnasiets elever får snabbt jobb

Två yrkesprogram på Sjödalsgymnasiet i Huddinge ligger i topp i länet vad gäller löneutveckling och att snabbt slussa ut sina elever till jobb.

  • Publicerad 09:23, 28 jan 2020

Bäst i länet vad gäller gymnasiestudenters etablering på arbetsmarknaden är Sjödalsgymnasiets el- och energiprogram. Programmet är också bland de utbildningar som leder till den bästa medianinkomsten, visar en färsk undersökning.

På tredje plats i länet ligger Sjödalsgymnasiets VVS-och fastighetsprogram.

– Vi har haft turen att ha väldigt duktiga och kompetenta lärare, och det gör ju all skillnad för eleverna, säger Johan Lundström som är rektor på Sjödalsgymnasiet i Huddinge.

Johan Lundström vill uppmana fler att gå yrkesförberedande program på gymnasiet.

– Elever ska inte vara rädda att välja yrkesprogram, det går ändå att välja att studera vidare, säger han.

– Yrkesprogrammen leder till jobb och det är väldigt bra betalt på många av jobben. Det är bristyrken och då har man ett förhandlingsläge.

Fem år efter examinering från el- och energiprogrammet har 90 procent av studenterna fått jobb, och efter 10 år är alla etablerade på arbetsmarknaden. Bland de som läst VVS- och fastighetsprogrammet har 92 procent fått jobb efter fem år, och 93 procent efter 10 år.

– Vi har haft de här programmen väldigt länge och vi har bra lokaler som är anpassade för ändamålen, säger Johan Lundström.

– Det här är ett kvitto på att det går bra för våra ungdomar, och på att vi gör och har gjort ett bra jobb. 

Undersökningen baseras på 2017-års siffror från statistiska centralbyrån och de har sammanställts av sajten Ekonomifakta.