Foto: Sara Ringström

SJÖGREN. En politiker till granne är en lyx i norra Botkyrka

  • Publicerad 10:50, 4 maj 2018

I norra Botkyrka bor 46 procent av kommunens befolkning. Det är ungefär hälften. Ändå bor bara en fjärdedel av de kandidater som ställer upp i höstens val till kommunfullmäktige i Fittja, Alby, Hallunda eller Norsborg (läs mer på nästa uppslag).

Hos ett av partierna är så få som 3 av 28 kandidater från norra Botkyrka. Inte bra. För representation i politiken handlar i slutändan om vem som sätter den politiska agendan och vem som är med och bestämmer. Vilka frågor ett parti ska prata om och vad våra skattepengar ska satsas på.

När vi i veckan frågade folk på stan ifall de skulle vilja bli politiker var det få som svarade ja. Det verkar helt enkelt inte så roligt. Många har också en känsla av att det ändå är svårt att påverka.

Att politikerna pratar om rätt frågor och att vi kan se hur vår egen vardag hänger ihop med politiken är avgörande. En politiker som bor granne med oss kan se vår vardag: otryggheten i vårt centrum, den misskötta lekplatsen och problemen i vår skola.

Det betyder så klart inte att vi alla i samma område har samma svar på de problem vi ser omkring oss. Men vi kan i i alla fall börja prata om rätt saker. Och den där politikergrannen som tror att den har alla svar kanske får dig att också bli politiker?