Det har pratats om en posttjuv som gäckat sjöstadsborna. En misstänkt person är gripen, men frågan är om han stulit någon post. Foto: Kiki Beije

Sjöstadsbor gick samman och grep misstänkt person

En man som av Sjöstadsbor pekats ut som ”posttjuv” greps efter att flera personer trängt in honom i en port. Ingripandet får beröm av Södermalmspolisen – som samtidigt ställer sig frågande till de påstådda poststölderna.

  • Publicerad 15:58, 19 apr 2017

Bland Hammarby sjöstadsbor har det på senare tid pratats om en misstänkt posttjuv som gäckat området.

I förra veckan ställdes saken på sin spets när ett antal grannar gick ihop för att gripa en person som pekats ut som den skyldige.

En av de inblandade berättar själv om saken i ett inlägg på Facebook. Han skriver att jakten satte igång efter att han fått ett meddelande av en granne som ”nyss sett mannen vid Luma, med post i handen”.

"Om två år kommer vi se på Sjöstan som Södermalm"

Han berättar utförligt om hur de följer efter mannen, tränger in honom i en port och hur polisen kommer dit och griper honom på plats.

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, bekräftar ingripandet.

Däremot har han inte hittat några anmälningar om poststölder i området, eller anmälningar om ”brytande av post och telehemlighet” som brottsrubriceringen lyder.

– Det mannen misstänktes för på plats var narkotikabrott. Det kan mycket väl ha varit så att han stulit post men vi har inga sådana anmälningar. Den här gäckande posttjuven blev ju mer eller mindre en överraskning för oss här på Södermalm, säger Anders Lindberg.

Vad säger du om den här typen av ingripande, där ett gäng grannar tar saken i egna händer för att sätta fast en person de misstänker för brott?

– Jag blir rörd när jag läser facebook-inlägget. Jag blir stolt över Sjöstadsborna. Samtidigt måste jag mana till eftertänksamhet vid sådana här händelser. Det är vi poliser som är utbildade och som har utrustningen att hantera trängda människor. Men jag blir ändå glad för handlingskraften. Det ger mig en positiv känsla, säger Anders Lindberg.

För att polisen ska kunna hålla koll på nya snackisar som rör misstänkta brottslingar måste saken anmälas.

– Vi vill verkligen att folk anmäler brott. Vi kan inte sköta vårt uppdrag på egen hand och jaga sådant vi inte vet finns. Det är bara sådana problem som vi känner till som vi kan prioritera, säger Anders Lindberg.

Här drar mystiska jättekaninen runt på gatan

Den misstänkta mannen som greps i Sjöstan är inte längre ett ärende för Södermalmspolisen utan hanteras av andra delar inom Stockholmspolisen.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.