Klockan. Staden vill inte lägga några pengar på att få klockan i Hammarby sjöstad att fungera igen. Argumenten totalsågas av Sjöstadsbon Jan Martinsson. Foto: Sophie Stigfur

Sjöstadsbor rasar mot beslut att ta ner klocka

Valet att gör sig av med klockan vid Lumabryggan upprör. "Att man inte klarar av att sköta den är ett ganska klent argument," säger Jan Martinsson som nu överväger att driva frågan vidare.

  • Publicerad 16:30, 29 mar 2019

Som vi rapporterat om innan har det i flera år varit problem med klockan på Lumabryggan i Hammarby Sjöstad. Klockan har gått sönder gång på gång efter upprepade reparationer och staden har därför bestämt att inte lägga mer pengar på lagningar utan skrota den. Det ifrågasätter vice ordförande i Sjöstadsföreningen Jan Martinsson.

– Man har fastställt ett behov av en klocka, annars hade man inte satt dit den från början. Att man inte klarar av att sköta klockan är ett ganska klent argument för att ta bort den, säger han.

Svaga argument

Ett argument som ges är att många idag har smarta telefoner, och att det i och med det inte finns ett lika stort behov av en klocka.

– Det andas inget medborgarperspektiv och service för invånarna. Att alla inte har smarta telefoner är bara undanflykter. Det här är en avdelning som inte vill göra något och ingen annan vill ta över det. Ett dåligt inköp har inget att göra med om det finns behov av tidsangivelse, säger han.

Jan Martinsson felanmälde klockan i januari och säger att han sedan dess blivit runtskickad mellan olika avdelningar. Nu funderar Sjöstadsföreningen på att ta frågan vidare.

– Vi kanske startar ett medborgarinitiativ, men det känns väldigt fånigt att behöva ta till något sånt för en klocka, säger han.

Saknar ramavtal

Maria Cederborg, projektledare på exploateringskontoret menar att nackdelarna med klockan är övervägande. När klockan väl fungerat har den ofta visat fel tid ändå. Att byta ut klockan är heller inte aktuellt då det är en alldeles för stor kostnad. Det är också den enda klocka som exploateringskontoret har ansvar för, därför har de inga ramavtal på klockor, och ingen annan har velat ta över ansvaret för klockan.

– Vi försöker hålla ned våra kostnader och dra ner på det som inte känns jätteakut. Klockan är inte kärnverksamheten i färjan, säger Maria Cederborg.

När klockan ska tas ner är ännu inte bestämt.