TRÖTTNAT. Grannarna Cecilia Norin och Janine Christensen har tröttnat på att köra iväg smygrökande elever från deras innergårdar. Foto: Sacharias Källdén

Sjöstadsbor rasar mot rökande elever

Skällande schäfrar, sprutande vattenslang och hårdrockmusik på högsta volym. Rökande elever på grannarnas innergårdar har fått de boende att vilja ta i med hårdhandskarna.

  • Publicerad 19:00, 7 mar 2019

Tunnare jackor och lättare sinnen. Men med vårsolen kommer inte bara muntrare tider – åtminstone inte för två kvarter intill Kulturama i Hammarby Sjöstad. Här har man i flera år tampats med rökande elever som invaderar innergårdar och privata altaner, uppger de boende – som nu bävar inför våren.

– När det blir varmare blir det värre. Vi ställer inte ut våra utemöbler förrän efter skolavslutningen så att de inte ska slå sig ned här, säger Cecilia Norin.

Hon bor precis intill skolan, och säger att så fort det ringer ut till rast kommer ett lämmeltåg på 30 elever till husets innergård. Förutom fimpar, lämnar de också läskburkar och skräp efter sig.

Här är matbutiken med enbart självscanning

– Vi har blivit deras rökruta, det är som en ungdomsgård. Jag bor på andra våningen men måste ändå ha balkongdörren stängd för att röken bolmar in.

Hon får medhåll av Janine Christensen från kvarteret intill. Hon säger att eleverna sitter på hennes bänk utanför hennes dörr, och röker och fikar.

–  Nästa gång kommer jag dra igång vattenslangen och spruta på dem.

"Vill bara få bort dem som röker och skräpar ner"

När Janine delade en bild hon tagit på rökande elever utanför fönstret i en lokal Facebook-grupp, blev gensvaret stort. Förslagen var allt från att sätta upp taggtråd till att bussa hunden på kidsen. En granne har vridit upp hårdrocksmusik på högsta volym: "det gjorde susen för att skrämma bort dem".

NÄRGÅNGET. Janine Christensen fångade två rökande elver som lutade sig mot hennes köksfönster på bild. Foto: Janine Christensen

Cecilia Norins kvarter lyckades få tillstånd att sätta upp en grind för ett år sedan, som hade viss avskräckande effekt i början, säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Sjöstan är till stor del byggd i öppna kvarter, men Cecilias kvarter fick tillåtelse att sätta upp en grind, som symbolisk markör. Sjöstan har ibland anklagats för att vara Stockholms gated community, men det är inte alls fallet här, menar de.

– Nej, vi vill bara få bort dem som röker och skräpar ned. Alla andra är välkomna, säger Janine.

"Ska informera tydligare"

Johan Adler, skolchef på Kulturama, säger att skolan informerat eleverna om att de inte ska störa grannarna. Men eleven Bianca Pernum, 23, har inte hört något om det.

– Vi har bara hört att man inte får röka på skolan. Men jag förstår att grannarna är upprörda om det är så.

Grannarna säger att man via kvartersrådet legat på skolan i flera år, utan att någon bättring skett. Men nu lovar skolchefen Johan Adler att ta ett krafttag.

– Vi behöver utveckla dialogen med grannar och bostadsrättsföreningar och ska utse en person som fungera som kontakt för dem, som också får i uppgift att ta reda på vilka elever det rör sig om. Vi kommer informera tydligare att det här inte är okej.

Ska personen även röra sig utanför skolan och snoka upp rökande elever?

–  Ja, i möjligaste mån. Men vi har först och främst tillsynsplikt när det gäller elever på skolans område.

Kulturama-eleverna Amanda Bååth och Bianca Pernum känner inte till problemet med rökande elever som söker sig till granngårdarna: "Vi har inte hört eller sett något om det". Foto: Sacharias Källdén

NÄRA. Kulturama till vänster, bostäder till höger. Foto: Sacharias Källdén