FÄRDIG - OCH ÖVERFULL. Lugnets skola i Hammarby Sjöstad står precis färdig. Foto: Pi Frisk

Sjöstan kan få ännu en ny skola - om man hittar platsen

Sjöstaden planerades inte för barn. Nu försöker staden reparera gamla misstag och hitta plats för ytterligare en skola i området.

  • Publicerad 09:15, 13 dec 2013

En uselt planerad stadsdel. Så sammanfattar skolborgarrådet Lotta Edholm (FP)det grundläggande problemet i Hammarby Sjöstad.

– Att kasta in skolbyggen sent i planeringen gör att det blir svårt att hitta platser att bygga på. Men förvaltningarna arbetar nu med att hitta en plats för ytterligare en grundskola i Sjöstaden men det är svårt att få till när området nästan är färdigexploaterat, säger Lotta Edholm.

Hur många elever skulle den nya skolan ta emot?

– Det håller man på och tittar på. Vi följer de senaste elevprognoserna för att se vilka behov som finns på både kort och lång sikt.

När skulle skolan kunna vara klar?

– Så fort som möjligt, men om man ska vara realistisk inom några år.

Vad behöver göras för att se till att eleverna från Lugnets skola ska garanteras högstadieplats om några år?

– Förhoppningen är att en ny skola också skulle rymma ett högstadium som täcker det behovet. Men för högstadiets del vet vi också att elever är mer rörliga och väljer andra skolor. Det ska man också ta med i beräkningen.

Sexårskullarna har varit mycket större än förväntat i Sjöstaden. Vad säger du om att prognoserna slagit fel igen?

– Befolkningsprognoserna har varit problematiska hela tiden. Det har alltid blivit fler förskolebarn och elever än vad prognoserna sagt. Det är ett jättestort problem för oss. Det är särskilt svårt att göra prognoser för ett så kallat nollområde, som är helt nytt, som Sjöstaden.

Vad kan göras för att förhindra att den här platsbristen uppstår i framtiden?

– Den lärdom staden drar just nu är att det sannolikt blir fler barn än vad man trott oavsett var och hur man bygger. Vi har också lärt oss att man måste ta befolkningsprognoserna med en nypa salt och våga ifrågasätta dem. En annan viktig aspekt när vi bygger nya skolor är att bygga flexibelt, så att lokalerna kan ställas om och anpassas både till elever i förskolan och skolan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.