Det kan bli ett regionaltågsstopp i Barkarby i framtiden, enligt Trafikverkets nationella plan. Foto: Mikael Andersson

SJ:s tåg kan börja stanna i Barkarby

Less på att behöva åka till Sundbyberg för att ta tåget till Västerås eller Enköping? Nu kan det snart bli möjligt att ta regionaltåget från hemmaplan istället.

  • Publicerad 16:17, 31 aug 2017

På torsdagen presenterade Trafikverket sin nationella plan för 2018 till 2029, som nu skickats in till regeringen.

För Järfällas del innebär det att investeringen för att göra Barkarby station till en knutpunkt mellan pendel, tunnelbana och buss fortsätter.

I planen nämns också ett regionaltågsstopp på stationen. Men helt klart är det inte.

– Det är en satsning som vi tycker är bra och som vi kommer föra en diskussion med tågoperatörerna kring, om man faktiskt är intresserad av att stanna i Barkarby, säger Helena Sundberg, regionchef på Trafikverket.

"Väldigt aktuellt"

Regeringen ska fatta beslut om förslaget i vår, och om de godkänner det så hänger det på intresset från till exempel SJ och Mälardalstrafiken.

– Barkarby station är fortsatt väldigt aktuellt som regionaltågsstation. Det finns pengar i planen som kan användas för det ändamålet, men det beror lite på tågoperatörerna, säger Helena Sundberg.

Vad innebär det i sådana fall för Sundbyberg, där tågen stannar idag?

– Det kan finnas tågoperatörer som stannar i både Barkarby och Sundbyberg, och de som stannar på den ena bara. Det är valfritt för de som ansvarar för själva tågtrafiken.

Kommer det att krävas att man bygger om på Barkarby station?

– Ja, det måste man göra men vi bedömer att den investeringen ligger åtminstone under 100 miljoner kronor. Vi planerar faktiskt att göra några små försvarsåtgärder redan i samband med att tunnelbanan står klar.

Breddning av E18

Totalt beräknas projektet kring Barkarby station kosta 509 miljoner kronor, där 236 miljoner bekostas av Trafikverket.

– Det är otroligt glädjande. Det har legat i planen för flera år sedan men togs bort av förra regeringen. Det är otroligt viktigt framförallt för arbetsmarknaden och företagsetableringarna i Järfälla, med pendling och inpendling från hela östra Mellansverige, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

I Trafikverkets förslag till en nationell plan finns också investeringar kring Förbifarten, som till exempel en breddning av E18 mellan Jakobsberg och Hjulsta med tre filer i vardera riktning och en ombyggnation av trafikplats Barkarby.

– Det finns med i tidsplanen för förbifarten Hjulsta-Barkarby, men det tidigast 2024 när hela tunnelbaneutbyggnaden ska vara färdigställd, säger Helena Sundberg.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.