HÖGTRYCK PÅ BANORNA. Träningen mellan klockan 14–15 är intensiv för Jordan, Rikard, Nicola och William. Men tjugo minuter kvar anländer nästa grupp med barn som väntar på att få lira. Foto: Vilhelm Stokstad

Sju år – för gammal för tennis på Kungliga

Sjuåringar är för gamla för att börja spela tennis. Åtminstone på Kungliga tennishallen. Här måste satsningen börja mycket tidigare än så.

  • Publicerad 13:56, 29 apr 2011

– Det är ett stort tryck. Börjar man tidigare ökar givetvis chanserna att man får en plats hos oss, säger Ebba Johansson på Kungliga tennishallens kansli.
Hon har i vår skickat ut ett brev till alla Östermalmsföräldrar som ansökt om att få placera sina barn i tennisgrupper på Kungliga tennishallen. Tennisklubben förklarar i brevet att man genom åren tvingats meddela många sju- och åttaåringar att ”de är för gamla för att börja spela tennis”.
Klubbens styrelse vill nu ändra på detta. Genom ett samarbete med organisationen Tennis Stockholm ska nu stora grupper av fem-och sexåringar få chans att prova på sporten. Målet är att 150-200 barn ska kunna gå i tennisskolan under hösten.
När de sedan är sju år har de chans att bli medlemmar i Kungliga. Men bara om de är bra nog.
Då väntar nämligen uppspel, under två timmar ska de visa upp sina färdigheter inför ett antal olika tränare som ska avgöra deras skicklighet. De bästa erbjuds därefter medlemskap i Kungliga tennishallen.

Brist på träningstider
Den hårda gallringen handlar i grund och botten om brist på träningstider. Kungliga tennishallen har i dag inte möjlighet att ta emot alla intresserade ungdomar. I kungligas regi spelar i dag cirka 300 ungdomar i åldern 5-18 år och det är i princip omöjligt att som sjuåring komma in som nybörjare. Sjuåringarna på Kungliga har kommit mycket längre än så.  
Johan Larsson är projektledare för Rädda Barnens idrottssatsning. Han är väl insatt i problemet med för få träningstider i innerstan, men anser att barn som måste provspela för att få chans att platsa är helt fel.
– Det är helt horribelt. Jag vet många klubbar som anordnar audition och provspel och jag blir alltid lika förvånad. Att man är duktig som sjuåring är inget bevis för att man ska bli framgångsrik när man blir äldre. Många av dagens idrottsstjärnor var inte alls framstående som barn.
Men eftersom det råder brist på träningstider måste man väl göra ett urval. Hur ska man välja vilka som ska få chans att träna?
– Jag ser det inte som en anledning att stänga ute barn som vill spela tennis. Selektering och toppning inom idrotten är en konstruktion av oss vuxna och skulle aldrig vara acceptabel i några andra sammanhang. I stället bör man se över träningsförhållandena. Man kan träna kortare tid, färre tillfällen per vecka och med fler barn per pass. Jag vet en hockeytränare som körde sju barn i varje ”femma”. Det fungerade utmärkt. Det finns knappt en enda sport i dag man kan börja utöva som tolvåring. Någonting är riktigt fel, säger Johan Larsson.
Några av de lyckligt lottade som har träningstider på Kungliga är Jordan Hernandez, Rikard Wilkens, Nicola Bonnier och William Alsterback. De har alla börjat tidigt med sporten.

”Måste börja tidigt”
– Jag har kört i snart tre år och började när jag sex. Jag spelar bara för att det är så roligt, och för att jag vill bli proffs, säger Jordan som för dagen tränas av Tobias Blomberg, själv rankad topp 15 i Sverige och som tidigt satsade allt på tennisen.
– Jag tror man måste börja tidigt om man vill bli något. Samtidigt är det ett problem om man måste vara duktig redan som barn. Det är ofta runt 12-13 år man måste börja satsa på allvar, innan dess bör man hålla på med många sporter och bara för att det är roligt, säger han.

Minitennissatsningen Lilla och stora lejonet

  • Samarbete mellan Tennis Stockholm och Kungliga tennishallen. Under 2011 och 2012 arrangeras boll- och rörelseskola med tennistema. Välutbildade tränare med lång erfarenhet av tennisskolor leder grupperna.
  • Lilla lejonet: Intensivkurs på nio entimmarspass under lika många veckor med start i september (cirka 30 platser).
  • Stora lejonet: Fortsättningskurs med 24 pass på lördagar (cirka 40 platser).
  • Kurserna kostar 1 650 kronor och 4 400 kronor.

Visa merVisa mindre