November, 2017. 28-åringen från Bredäng sköts ihjäl i Mariehäll, Bromma. Foto: Mikael Andersson

Sju åtalas för gängmord efter biljakt

Den 28-årige gängledaren från Bredäng sköts till döds under en biljakt i Bromma. Nu åtalas sju personer för mordet. En av dem är ledaren för det rivaliserande Östberganätverket, som enligt polisen ska ha beställt mordet.

  • Publicerad 10:20, 15 maj 2018

20 november, Mariehäll. Strax innan lunchtid accelererar en bil på Bällstavägen. En person hänger ut genom bilrutan i baksätet och skjuter med ett automatvapen mot bilen framför.

Biljakten och skottlossningen pågår i flera hundra meter och slutar med att en utpekad gängledare för det så kallade Bredängsnätverket skjuts ihjäl. Kort efteråt hittas gärningsmännens bil brinnande vid Ängbybadet.

Nu åtalas sju personer för mordet – flera är kända av polisen som medlemmar i det så kallade Östberganätverket, som länge legat i blodig konflikt med gänget i Bredäng.

– Jag har precis nyss skickat åtalet till Solna tingsrätt. Två för mord, två för anstiftan, tre för medhjälp och en för framkallande av fara för annan. Sju personer som varit häktade längre tid, säger åklagare Carolina Frohm.

Tre bröder från Östberga. Två har mördats. Den tredje åtalas nu för hämnden. Polisen började tidigt arbeta med teorin att mordet i Mariehäll var en hämndaktion. Senast den 15 augusti sköts en av bröderna i Östberga ihjäl med automatvapen. Mördad mitt på dagen, mitt på torget i Östberga.

Polisen: Här är gängkrigen bakom morden i Söderort

Ett beställningsmord

Polis och åklagare betraktar mordet i Bromma som ett regelrätt beställningsmord. I utredningen har polisen kartlagt en hel kedja mellan beställare och utförare.

– Vi har kommit längre i den här utredningen än vi normalt gör och vi har anstiftare, medhjälpare och utförare av mordet som utfördes mycket brutalt, säger Christer Axling, utredningsledare vid Grova brott på regionala utredningsenheten hos polisen.

Enligt åtalet ska den 30-åriga gängledaren ha kallat till ett möte i sin bostad i Östberga, där ordern ges fyra dagar innan mordet. Ledaren åtalas nu tillsammans med en 36-årig man för anstiftan till mord.

36-åringen ska enligt åtalet ha anlitat två bekanta som ska ha utfört själva mordet. Enligt polisen har dessa två inte någon tydlig koppling till Östberganätverket.

– De som är åtalade kommer från två olika områden i Stockholm och känner varandra mer eller mindre, säger Carolina Frohm.

Ytterligare tre personer som också var kallade på mötet åtalas för medhjälp till mord. De har kända kopplingar till Östberganätverket och har enligt åtalet själva befunnit sig i en bil vid brottsplatsen. Dagarna innan ska de ha spanat på offrets bostad och hyrt bilar som använts vid mordet.

Samtliga åtalade förnekar all inblandning.

– Bevisningen utgörs främst av teknisk bevisning. Dels i form av dna och dels i form av telefonanalyser, hur de åtalades telefoner varit uppkopplade mot olika master, säger åklagare Carolina Frohm.

Våldsam konflikt

Konflikten mellan Bredäng och Östberga är en av de mest våldsamma i Stockholm, med flera hämndaktioner under de senaste åren. Precis som biljakten i Bromma har flera av skjutningarna i konflikten utgjort en stor fara för allmänheten.

– Detta visar på en total likgiltighet för andra människors liv och hälsa, sa kommenderingschefen Manne Jönsson timmarna efter skottlossningen längs Bällstavägen.

Flera mord

Totalt kopplar polisen åtta mord och mordförsök till konflikten sedan den startade 2013. Sedan dess har ledande personer i nätverken både dömts och dödats (se faktaruta).

Efter dödsskjutning – sorg tar över Bredängs centrum

En av männen som nu åtalas utsattes själv för ett mordförsök 2016, då hans bil besköts med automatvapen under en biljakt genom Enskede. Bilen krockade in i ett träd, varefter mannan blir skjuten. Han överlevde, svårt skottskadad, tack vare privatpersoner som stoppade blödningen. En 35-åring och en 24-åring som enligt polisen haft en central roll i Bredängsnätverket åtalades för mordförsök. En friades, en fälldes.

Polisen kartlägger​

Flera tongivande personer i Östberganätverket som nu åtalas har suttit häktade i flera månader.

Polisen jobbar på flera fronter för att spränga de kriminella nätverken. Tidigare i maj lyckades polisen även spränga en stor vapengömma i Skärholmen som enligt uppgift tillhört Bredängsnätverket och Bandidos.

Ett stort antal automatvapen och sprängmedel togs i beslag. En 19-åring sitter häktad för synnerligen grovt vapenbrott.

Bandidos och Bredängsnätverkets vapen beslagtagna

En av de nu åtalade männen, med en ledande roll i Östberganätverket. skottskadas svårt i juli 2016 efter en biljakt genom Östberga och Enskede. En man med koppling till Bredängsnätverket dömdes för mordförsöket.

Gängkonflikt mellan Bredäng och Östberga

Juni 2013, Bredäng.

En person från Östberga skjuts i benet. Bakgrunden ska enligt polisen vara en narkotikaaffär. En ledargestalt i Bredäng döms för skjutningen.

September 2013, Örby.

Brodern till den nu häktade ledaren i Östberga skjuts ihjäl. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta för mordet, men ingen har åtalats. Dagen efter skjuts en person till döds i Östberga. Mordet misstänkts vara en hämnd för mordet dagen innan. En central person inom Östberganätverket döms för medhjälp till mord.

Oktober 2013, Bredäng.

Flera skott avlossas mot en bil med två personer med ledande roller i Bredängsnätverket. En tredje broder till den nu häktade ledaren i Östberganätverket döms senare för mordförsöket.

Augusti 2015, Bredäng.

Efter att konflikten lugnats ner en period sker en ny skjutning. En central person i Bredängsnätverket undkommer mordförsöket.

Mars 2016, Bredäng.

En 24-åring skjuts ner med automatvapen när han är på väg hem mitt på dagen i ett radhusområde. Mannen var nära vän med ledaren i Bredängsnätverket.

Juli 2016, Enskede.

En av de nu åtalade männen, med en ledande roll i Östberganätverket. skottskadas svårt efter en biljakt genom Östberga och Enskede. Dagen efter hittas två automatvapen i en trädgård. En 35-åring och en 24-åring som enligt polisen har en central roll i Bredängsnätverket grips.

Augusti, 2017, Östberga.

Den andra tongivande brodern i Östberganätverket skjuts till döds och en annan skottskadas på Östberga torg.

November 2017, Mariehäll.

28-åring, som polisen pekas ut som gängledare från Bredängsnätverket, skjuts ihjäl under en biljakt på Bästavägen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.