Den senaste veckan har sju misstänkta personer gripits i lokalpolisområde Skärholmen för inblandning i ungdomsrån. Foto: Leif Oldenburg

Sju gripna för ungdomsrån i Stockholm

Ungdomsrånen har fortsatt öka i Stockholm de senaste månaderna. Nu har sju misstänkta personer gripits för brotten.

  • Publicerad 17:18, 2 apr 2019

Efter det ökade antalet ungdomsrån i Stockholm under 2019 har polisen arbetat med riktade insatser för att gripa misstänkta och utreda brotten. 

– Det vi har gjort är att vi har samarbetat med andra lokalpolisområden där liknande problematik finns. Bland annat lokalpolisområde Vällingby där vi har en del ärenden som går ihop, säger Andreas Lindberg, operativ koordinator på lokalpolisområde Skärholmen.

Den senaste veckan har lokalpolisområde Skärholmen genomfört ett antal husrannsakningar på olika adresser och hämtat in åtta unga personer till förhör. Alla under 18 år.

– Vi har, efter att vi lade extra resurser på att samordna ärenden och kartlägga individer, lyckats identifiera ett antal personer som vi har plockat in på förhör. Personerna är misstänkta för ett tiotal ärenden, bland annat för personrån och misshandel, säger han.

Hoppas på dämpande effekt

De flesta av de misstänkta gärningsmännen har koppling till rån som skett i Skärholmen och Hägersten men några av de misstänkta gärningspersonerna är även inblandade i ärenden som rör Bromma.

– De flesta har koppling till vårt område men vi har några ärenden där man känner igen individerna från Brommasidan om man säger så. Vi har några misstänkta gärningspersoner som kommer höras om ärenden i Bromma också, säger Andreas Lindberg och fortsätter:

– Vi har avsatt en stor resurs för att utreda ärendena på bästa sätt. Nu fortsätter arbetet med att säkra bevisning och hålla förhör med de misstänkta. 

Känner du att man börjar få läget under kontroll?

– Ja, det tycker jag. Vi börjar i alla fall ringa in fler misstänkta personer och vi hoppas såklart att det har en dämpande effekt. Däremot är de här personerna så pass unga att de sällan, eller aldrig blir häktade. Så utredningsarbetet kommer fortsätta tätt ihop mellan polis, åklagare och socialtjänst.