Julie Ylander utanför krogen som hon vill se jämnad med marken. Foto: Johann Bernövall

Sjuåring vill jämna kultkrog med marken

Varje dag passerar sjuåriga Julie, budgetkrogen Nivå 22, på väg till och från skolan. Nu har hon tröttnat på det, och skickat in ett medborgarförslag.

  • Publicerad 08:30, 28 apr 2018

"Alla röker och det är äckligt och fult!". Budskapet är tydligt i Julie Ylanders medborgarförslag som hon nu hoppas att politikerna ska lyssna på. Hon avslutar förslaget med uppmaningen: "Lyssna!".

Det handlar om Nivå 22, krogen och nattklubben som sedan många år ligger vid Fridhemsplan. Julie Ylander förespråkar istället en lekplats för Kungsholmens barn, en lekplats som hon dessutom illustrerat och skickat med till stadsdelen (se här intill). I lekplatsen vill hon att det ska finnas en glasskiosk.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag tror att politikerna kommer att svara, men jag vet inte vad, säger Julie när vi träffas utanför krogen.

Foto: Teckning: Julie Ylander

Foto: Teckning: Julie Ylander

Kungsholmsbon Marlene Helgesson ger tummen upp till den unga samhällsmedborgarens förslag.

– Helt ärligt så har hon rätt. Jag har aldrig tyckt att det här ser bra ut under alla år som jag bott på Kungsholmen. Det är ett sådant där ställe som jag tror att alla Kungsholmsbor tycker någonting om, kanske mest negativt. Och att det istället ska användas till något för barnen låter kanonbra, säger hon och påminner om att byggnaden innan den byggdes om till restaurang fungerade som en offentlig urinoar.

Målgruppen har inte testat

Ett gäng i vad man brukar kalla för Nivå 22:s målgrupp – 18-åringar – är desto mer positiva till krogen. Klasskamraterna från NTI-gymnasiet Kasper Lindmark, Thor Sone, David Bruun, Olle Lundkvist, Axel Östlund, och Fabian Olsson spekulerar fritt kring krogens vara eller icke vara men konstaterar att det är ett "kultställe". De vill att den ska få finnas kvar trots att ingen av dem vill erkänna att de gjort ett besök.

Marlene Helgesson ger Julies förslag tummen upp. Foto: Maja Brand

Kasper Lindmark, Thor Sone, David Bruun, Olle Lundkvist, Axel Östlund, och Fabian Olsson besöker aldrig Nivå 22 men kallar krogen för "kult". Foto: Maja Brand

– Kan man inte säga att krogen är en slags lekplats för vuxna? filosoferar Kasper Lindmark och får medhåll av klasskompisarna.

– Vi får väl testa det någon gång? säger Thor Sone men möts av ett unisont "nej!".

StockholmDirekt har upprepade gånger sökt Nivå 22 för en kommentar om Julie Ylanders förslag, men utan framgång. Förslaget väntas bli behandlat på Kungsholmens stadsdelsnämnds sammanträde i maj.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56