LEX MARIA. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska utreda vad kommunen betraktar som allvarliga vårdskador. Foto: Ulrica Andersson

Sjukhuset larmade om vårdbrister

Två lex Maria-anmälningar har gjorts om allvarliga vårdskador, som inträffat på äldreboendet som Frösunda omsorg driver. I ett av fallen larmades kommunen av sjukhuspersonal.

  • Publicerad 11:05, 31 okt 2017

Konsekvenserna för den enskilda patienten blev mycket svåra

Kommunen meddelade i torsdags att de vill bryta avtalet med Frösunda omsorg, som har drivit äldreboendet på Ekbackens hus H sedan 1 april. Ett formellt beslut väntas fattas på ett extrainsatt möte i äldrenämnden 2 november.

Skälet till att vårdbolaget, som fått kritik av både personal och anhöriga, inte är välkomna längre är enligt kommunen de allvarliga vårdskador som lett till lex Maria-anmälningar.

Två av de äldre personerna på boendet har visat sig ha fått trycksår.

När en av personerna fördes till Karolinska sjukhuset, fattade en sjuksköterska misstankar om att det inte stod rätt till och larmade kommunen. Efter att en utredning gjorts beslutade kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

"I journalen är det svårt att följa hela förloppet, samt vilka åtgärder som gjorts. Det saknas riskbedömningar och åtgärdsplaner enligt Senior Alert samt vårdplaner. Det finns inte heller någon sårjournal där det går att följa förloppet/vårdåtgärdernas effektivitet", skriver kommunen i anmälan.

Personen har även ramlat flera gånger, men inte heller det har enligt kommunen lett till att någon riskbedömning har gjorts.

"Konsekvenserna för den enskilda patienten blev mycket svåra", skriver kommunen.

I det andra fallet som anmäls uppger kommunen att personen har orsakats onödigt lidande i livets slutskede. Även där tas bristande riskbedömningar och åtgärdsplaner upp.

"Multipla trycksår uppstod och då inte riskbedömningar enligt Senior Alert med åtföljande åtgärdsplaner/vårdplaner fanns gjorde att korrekta bedömningar och omvårdnadsinsatser inte utfördes", skriver kommunen.

Frösunda omsorg "tillbakavisar med kraft att det föreligger något fel i bemanningen eller något allvarligt fel i yrkesutövningen", enligt ett brev från dem till kommunen.

En gång i månaden besöker kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Per Koij, alla äldreboenden i kommunen. Då är det upp till verksamheterna att berätta om eventuella avvikelser.

– Det ingår i rutinerna. Det måste alltid bygga på ömsesidigt förtroende, annars skulle det inte fungera, säger han.

Borde Frösunda ha berättat för dig om dessa avvikelser?

– Ja, det tycker jag förstås. Att jag inte skulle ha fått det via anhöriga eller via KS (Karolinska sjukhuset, reds anm).

Framöver räknar han med att rutinerna följs hos verksamheterna i kommunen, i fråga om att meddela honom.

– Vi har bra rutiner och det har funkat tidigare. Det finns ingen anledning att skärpa det, säger Per Koij.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10