Den 39-åriga sjuksköterskan jobbade med covid-19-patienter på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Foto: Claudio Britos

Sjuksköterska dog – nu utreder polisen Karolinska

En 39-årig sjuksköterska dog nyligen efter att ha konstaterats smittad av corona. Nu har polis och åklagare börjat utreda om dålig skyddsutrustning kan ha bidragit till sjuksköterskans död.

  • Publicerad 12:10, 29 apr 2020

Flera medier har berättat om den 39-åriga sjuksköterskan som i slutet av förra veckan dog efter att ha insjuknat i covid-19. Hon arbetade med coronapatienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och vårdade patienter sjuka i covid-19 innan hon sjukskrev sig, rapporterar bland annat SVT.

Några dagar senare fick polisen in en anmälan från arbetsplatsens skyddsombud som menade att skyddsutrustningen inte levde upp till Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Nu har åklagare inlett en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Jag har gett polisen direktiv att bland annat hålla inledande förhör och begära in skriftlig dokumentation. Det finns ingen misstänkt person, vi ska nu ta reda på vad som hänt, säger kammaråklagare Jennie Nordin på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, i ett uttalande.

Till SVT säger hon att det första hon ska göra är att höra vad skyddsombuden har att säga och undersöka vilken typ av skyddsutrustning som funnits tillgänglig.