Oroad. Sjuksköterskan Maria Arding vittnar om hur kollegorna gråter och beordras arbeta övertid. Foto: Privat

Sjuksköterskan Maria: "Patienterna far illa"

På akuten vid Danderyds sjukhus är situationen kritisk. Det menar sjuksköterskan Maria Arding, som vittnar om att patienter inte får den vård de behöver.

  • Publicerad 15:55, 13 dec 2018

Patienter som får ligga i korridoren utan möjlighet att påkalla personalen. Sjuksköterskor som oroar sig för att patienter ska dö mitt i allt kaos. Patienter som inte får gå på toaletten. Så ser det ut på akuten på Danderyds sjukhus sedan i våras, berättar sjuksköterskan Maria Arding.

– Men värst är att patienter inte får den vård de ska ha, för vi har inte tid, säger Maria Arding.

Hon har varit sjuksköterska i 30 år och kallar utvecklignen för en "nedåtgående spiral".

– Från början hade vi tid med patienterna men det har man inte nu. De får vänta länge om de ringt på signalen och man hinner inte ge smärtlindring i tid, säger hon.

Alla har inte anhöriga

Även omvårdnaden blir lidande, menar Maria Arding.

– Det är framför allt äldre som kan behöva hjälp att gå på toaletten eller med att äta. Vi får ibland förlita oss på anhöriga men det är det inte alla som har.

När vi ses går 2018 mot sitt slut, och bakom sig har Maria och hennes kollegor vad hon kallar en "katastrofsommar". Personal har anmält akuten till Arbetsmiljöverket under hösten för att få en förändring: de vill hinna äta och dricka under arbetspassen och vill se en tillräcklig bemanning.

– Man halverade personalen från 14 till 8 sjuksköterskor i somras och de som var där fick jobba 15-timmarspass. Personal från vårdavdelningarna fick komma ner men de kan ju inte akutsjukvård.

Timanställd för att slippa övertid

Och situationen har förvärrats de senaste åren, upplever Maria Arding. Hon själv arbetar som timanställd för att slippa beordrad övertid och för att kunna vara ledig samtidigt som sin familj.

– Det är många som har sagt upp sig på grund av dessa två faktorer och lämnat yrket helt, gått till bemanningsföretagen eller blivit timanställda, säger hon.

Bemanningsföretagen ser hon som ytterligare ett problem – där sjukhuset tagit in mer bemanningsanställda, som enligt Maria får mellan 45 och 60 000 kronor i lön, för att hjälpa situationen.

– Dessa pengar kunde användas till något långsiktigt som att höja lönerna och anställa fler sjuksköterskor till akuten och avdelningarna.

Nyexade sjuksköterskor

Att attraktiviteten på akuten gått ner syns också i att de sjuksköterskor som söker sig till akuten ofta kommer direkt från skolan.

– Dessa får inte det stöd de behöver när de börjar hos oss, vilket leder till en minskad patientsäkerhet. Grunden till problemet beror i huvudsak på att DS har ett för stort upptagningsområde till de få vårdplatser som finns.

Vad tycker du borde göras?

– Man måste göra något övergripande, inte landsting för landsting. Det har blivit väldigt ojämlikt i Sverige – beroende på var man bor får man olika vård.

Hur känns det att jobba på akuten i dag?

– Man mår dåligt av att se patienter lida. Kollegor kommer till jobbet och gråter för att dagen innan var alldeles förskräcklig.

Så ser personalstyrkan ut på Danderydsakuten

Fast anställda: 157

Timanställda: 16

Inhyrd personal: 16

(Gäller november 2018)

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt