Björn Eriksson, sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Sjukvårdsdirektören efter 22-årige Amins död

Kan vem som helst mista livet i covid-19? Det korta svaret är ja, menar Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm.

  • Publicerad 11:28, 7 maj 2020

Förra veckan dog den 22-årige Bredängskillen Amin Salayev efter en tids intensivvård för covid-19. Hans familj och vänner kan inte tro att det är sant, han var vad man vet fullt frisk. Hur är det möjligt?

Bredängskillen Amin, 22, dog efter att ha smittats av corona

Av de som varit inskrivna i slutenvård för covid-19 i Region Stockholm har drygt 120 stycken varit under 50 år. Det är en väldigt liten andel av de svårt insjuknade.

– Och bland dem tillfrisknar nästan alla. För de som är mellan 0 och 49 år finns en väldigt, väldigt liten sannolikhet att avlida, det är 1–2 procent som gått bort, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Men vem som helst kan bli allvarligt sjuk. Unga och friska människor kan drabbas hårt.

"Slår blint ibland"

– Ingen går ju säker i biologins värld även om sannolikheten är liten. Vi är komplexa varelser och sjukdom slår blint ibland. Man kan bli väldigt sjuk, det gäller den vanliga influensan också, säger Björn Eriksson.

Covid-19 följer sitt tydliga mönster. På gruppnivå klarar sig yngre bra, medan äldre med underliggande sjukdomar drabbas klart hårdare.

–Det är de över 70 år som i första hand ligger inne på sjukhus och de över 80 år som i första hand har en dålig prognos och går bort, säger Björn Eriksson.

– Men underliggande sjukdomar kan vi ju ha utan att veta om det. Och sedan finns det dem som drabbas hårt trots att de är friska.

Titta på hur hjärtat mår

Björn Eriksson råder alla att ta reda på hur kroppen mår, och att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Titta på om du har ett starkt hjärta, titta på din lungfunktion, eller om du utvecklat någon diabetes som kan påverka, säger han.

– Tyvärr är det så att ingen går helt säker. Därför hoppas vi verkligen att alla följer Folkhälsomyndighetens råd, för att ta hand om sig själva och varandra.

Covid-19 i region Stockholm

Den 2 maj hade 1428 personer mist livet i covid-19 i region Stockholm.

59 procent av de som är inskrivna i slutenvård i Stockholmsområdet är män, 41 procent är kvinnor.

Medelvårdtiden för patienter som behandlas i slutenvården är cirka 7 dagar.

De senaste fyra veckorna har antalet bekräftade och nyinskrivna i region Stockholm stadigt varit på en hög nivå, men antalet avlidna har avtagit de senaste två veckorna.

Visa merVisa mindre