Margareta Nygård, närmast i bild, och hennes väninnor sjunger en sång. Foto: Alexander Kuronen

Sjunger Söderledssången på sista versen?

När Söderledssången inleder höstens repetitioner är det med färre medlemmar än vanligt. Nu hoppas man att fler ska söka sig till seniorkören – innan det är för sent.

  • Publicerad 16:08, 9 sep 2019

Vid utannonserad tid, måndag klockan 10, har inte ens tio personer infunnit sig till Söderledssångens första repetition för säsongen.

En tuff sits för kören som på ett decennium tappat hälften av sina sångfåglar, från 26 stycken till nuvarande 13–14 medlemmar.

– Vi sätter upp affischer och vi annonserar på Facebook. Man når väl inte ut, det finns så mycket körer, säger mångåriga medlemmen Margareta Nygård.

Kören övar i Farstasalen i Söderledskyrkan och har hållit på sedan 1976. Förutom att medlemmarna träffas varje måndag för att repetera – och fika – så åker de runt och sjunger sina bitar på äldreboenden.

Frågan är vad som händer om kören, som länge haft en stabil besättning, inte lyckas vända den senaste tidens deltagartapp.

– Är vi inte sångbara rent stämmässigt blir det nog att vi lägger ner, säger körledaren.

Det är framför allt herrarna som saknas. Flera av de manliga medlemmarna föll bort förra spelåret, bland annat på grund av ohälsa, och återväxten är minst sagt trög. Detta trots att kören har en saligt spretig repertoar som borde tilltala många: allt från Taube och Bach till schlager och visor.

Körledaren blickar ut över den lilla trupp som samlats och konstaterar att det är första gången det ser ut så här.

– Grejen är att vi måste vara sångbara, säger hon. Vi sjunger stämmor, och herrarna har några trudelutter som de sjunger själva som är lite lustiga. Men nu ser det inte ut att vara några herrar kvar.

En bassångare har visserligen visat intresse för att komma på måndagens rep, men han lämnade återbud i sista stund. Just basar och tenorer är annars det som kören har störst behov av, men de letar också efter sopraner och altar.

Till dess de får napp är det upp till damerna att klara sig själva. De stämmer in i sången Alla fåglar, med textrader som "alla fåglar kommit" och "vilka sångarfester". Dagen till ära i ovanligt lågt utförande, kanske för att kompensera för den frånvarande basstämman?

Vill du sjunga i Söderledssången?

Kören repar måndagar klockan 10:00–12:30 i Farstasalen vid Söderledskyrkan i Hökarängen.

De söker framför allt tenorer och basar, men även sopraner och altar.

För ytterligare information, kontakta någon av följande kontaktpersoner: Margareta Nygård (telefon 070-924 14 20) eller Anita Sundberg (telefon 076-819 90 44).

StockholmDirekts journalistik kan vinna flera priser

Nyheter Fyra nomineringar till tidningspris – än så länge: "Gör riktigt bra journalistik" StockholmDirekt kan under onsdagen malla sig. Inte mindre än fyra reportage är nominerade till Årets Gratistidningspris – hittills. "Det här visar att vi gör riktigt bra journalistik", säger...onsdag 26/2 12:00

Så har priserna på bostadsrätter ökat

Nyheter Farsta-Vantör ökar mest – men Vasastan är dyrast Farsta-Vantör är den stadsdel i Stockholm där priserna på bostadsrätter ökat mest de senaste tio åren. 112 procent har priserna gått upp, visar en kartläggning som Länsförsäkringar...onsdag 26/2 11:56